Hlavní obsah

Pozor na myslivce! V Klánovickém lese v Praze střílejí kance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Klánovickém lese střílejí kance, informace, která se objevila jen na stránkách Prahy 21, rozlítila ženu, jež s oblibou využívá tamní cyklostezky. „Přijde mi to jako docela zásadní informace na to, aby to viselo jen na netu. Přes les vede cyklotrasa, lidé tam jezdí, chodí pěšky běžně i potmě,“ svěřila svoje zkušenosti. Žádné cedule, které by veřejnost před myslivci varovaly, podél stezky neobjevila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Do lesa jsem radši nelezla,“ dodala.

Městská část ve sdělení na webu žádá obyvatele, aby ve večerních a nočních hodinách nevstupovali do lesa a nepohybovali se ani po lesních cestách a pěšinách. Protože přemnožená divoká prasata působí nemalé škody na majetku a můžou ohrožovat zdraví, přistoupili myslivci k redukci jejich počtů. Opatření potrvají do konce listopadu.

Web a zpravodaj

„Využili jsme maximálně naše informační kanály, sociální sítě, web, informace půjde do zpravodaje, takže bude v tištěné formě,“ řekl Právu starosta Prahy 21 Milan Samec (ODS) a upozornil, že lesy nepatří radnici.

PR specialistka Českomoravské myslivecké jednoty Andrea Güttlerová Právu sdělila, že v městské části Praha-Klánovice se podle místního úřadu žádný společný lov na divoká prasata nekoná.

Po zákazu olověných broků zmizely z obchodů ty ocelové. Lovci mají smůlu

Domácí

Zmíněný odkaz na webu Prahy 21 upozorňuje na intenzivnější lov. „Na podzim lovecká sezona vrcholí a myslivci loví intenzivněji, a to především večer, v noci a brzy ráno,“ konstatovala s tím, že jednota apelujeme na veřejnost, aby svoje aktivity v přírodě směřovala spíš na dopolední a odpolední časy.

„Bohužel není dnes výjimkou, že potkáváme v lese za tmy běžce s čelovkou,“ podotkla. Les mezi Horními Počernicemi a Úvaly je vyhledávanou rekreační lokalitou, vedou tudy cyklostezky a turistické stezky.

Lovy se podle Güttlerové dělí na individuální, což je například čekaná, které se konají bez ohledu na počet lovců a neoznamují se úřadům, a ty společné. Nejčastěji jde o naháňku například na divoké prase, jež se nehlásí úřadům, dále hony na drobnou zvěř, například bažanty, zajíce. Ty se musejí ohlásit předem obci s rozšířenou působností.

Odpovědnost nese myslivec

Dodala, že každý myslivec musí mít zákonné pojištění odpovědnosti, primárně nese odpovědnost každý myslivec sám za sebe. Odpovědnost za společný hon nese i pořadatel, uživatel honitby má navíc právo požádat podle zákona o myslivosti o omezení či zákaz vstupu veřejnosti do honitby v době konání lovů.

Anketa

Chodíte za tmy či brzy ráno do přírody? Například běhat?
Často
18,3 %
Výjimečně
18,8 %
Nikdy
62,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2565 čtenářů.

„Lov zvěře s sebou, podobně jako každá jiná lidská aktivita, přináší rizika. Pravidel bezpečnosti při organizaci společných lovů i pro bezpečné zacházení se zbraní a její použití při lovu je celá řada a myslivci je uplatňují. Myslivci musí dbát na všechny okolnosti, jako je počasí, terén či zvýšený pohyb osob na cestách při rekreaci, sportu či při práci. Lovec může vystřelit, teprve když ví, kam a na co střílí,“ řekla Güttlerová.

„Pravidel je opravdu mnoho. Podobně by je však měla respektovat i druhá strana, tedy návštěvníci přírody. Místní a časový harmonogram organizace lovů má přitom své důvody a myslivci tak plní svoji povinnost, kterou jim ukládá zákon,“ dodala.

Trojice měla podvodem zinkasovat 1,5 milionu za odstřel divočáků

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám