Hlavní obsah

Ne znamená ne, poslanci se shodují na nové definici znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Poslanecké sněmovně nebývá zvykem, aby napříč koalicí a opozicí panovala shoda. Zářnou výjimkou je novela trestního zákoníku upravujícího definici znásilnění, ke které v úterý v rámci druhého čtení nikdo neměl připomínky a nepodal ani žádné pozměňovací návrhy. Novela stojí na principu „ne znamená ne“ a opouští pojetí znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku, naopak významně akcentuje jakékoliv projevení nesouhlasu.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

„Jsem přesvědčen, že jde o krok správným směrem. Návrh zákona přispívá ke zvýšení ochrany obětí sexuálního násilí. Návrh má znamenat zhruba toto: žádný člověk nesmí jiného člověka, ať je to muž, žena, či dítě, žádným způsobem používat jako jakousi neživou věc k uspokojování sexuálních potřeb. Je potřeba, aby bylo zřejmé, že ta osoba s tím nesouhlasila, že i to je trestné. V tomto je ten posun, “ uvedl před časem při prvním čtení, kde předlohu jednomyslně Sněmovna podpořila, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

V rámci druhého čtení poslanci nepodali k vládní novele, na níž se předem dohodli zástupci koalice a opozice, žádné pozměňovací návrhy. S nutností upravit definici znásilnění souhlasí i odborníci.

Znásilnění vymezuje novela pojetím, že „ne znamená ne“. Člověk by měl, pokud je toho schopný, projevit nesouhlas se sexuálním stykem. Najevo ho může dát nejen slovně, ale také neverbálně gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice.

Každá pátá žena v Česku zažila znásilnění

Domácí

Nově by se také do zákoníku měla zavést definice bezbrannosti. To by mělo řešit případy, kdy oběť není projevení nesouhlasu schopna, například kvůli tzv. zamrznutí, kdy se oběť kvůli šoku nedokáže jakkoliv bránit, nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání, nízkému či vysokému věku či zdravotnímu handicapu.

Původně se uvažovalo i o tom, že by znásilnění bylo stykem, k němuž druhá strana nedala aktivní souhlas. To ale nakonec ministerstvo nenavrhlo. „Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

Novela má taktéž změnit nahlížení soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, přičemž tresty by měly být vyšší díky automatickému překvalifikování na znásilnění nebo sexuální útok. Doposud to bylo bráno jako pohlavní zneužití.

Nový trestný čin: sexuální útok

Podle návrhu by trestný čin znásilnění měl zahrnovat pouze soulož. Jiné sexuální praktiky mají být vyčleněny do nového trestného činu „sexuální útok“. Použití zbraně povede u sexuálního útoku i u znásilnění podle novely k vyšší trestní sazbě.

Sexuální nátlak má pak patřit mezi činy, jejichž nepřekažení je trestné, obdobně jako nepřekažení pohlavního zneužití. Skutková podstata sexuálního nátlaku se rozšíří o zneužití něčí tísně.

Ke změně definice znásilnění přistoupilo v posledních letech 16 evropských států. Koncept „ano znamená ano“, při němž je žádán aktivní souhlas se sexem, uplatňuje Malta, Chorvatsko, Kypr, Řecko, Španělsko nebo Slovinsko. Koncept „ne znamená ne“ platí v Lotyšsku, Dánsku, Lucembursku, Belgii, Německu nebo Švédsku. Francie či Rakousko zůstávají u vymezení znásilnění založeného na násilí nebo pohrůžce.

Recidivista měl znásilnit 12letou dívku. Podle znalkyně ale není pro společnost nebezpečný

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám