Hlavní obsah

Tři podnikatelé, poslanci ANO dali Babišovi před volbami košem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za hnutí ANO odmítla znovu kandidovat trojice „podnikatelské smetánky“, na jejíž jména doposud hnutí lákalo. Skupina v čele s majitelem Brano Group Pavlem Juříčkem nezastírá zklamání a kritizuje levicovou politiku ANO včetně nezvládnutých kompenzací během koronavirové pandemie. Kandidovat kromě Juříčka nebude ani liberecký pekárenský podnikatel Jiří Bláha a brněnský podnikatel v počítačových systémech Pavel Staněk.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Premiér Andrej Babiš na archivním snímku

Článek

„Pod tlakem koaličního partnera se stalo (hnutí ANO) částečně populistické a částečně levicové,“ řekl Novinkám Juříček, majitel Brano Group, největšího tuzemského dodavatele do automobilového průmyslu, který je současně 37. nejbohatším Čechem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ANO Pavel Juříček ve Sněmovně na snímku z roku 2019

A neočekává ani, že by se hnutí ANO tentokrát podařilo volby vyhrát. „Ale určitě to bude nějaký hegemon, který kolem 20 až 22 procent pravděpodobně může dostat,“ odhaduje.

Hnutí by se podle něj mělo vrátit zpět napravo, kde politicky před lety začínalo. „Slušela” by mu koalice s ODS a zaměření opět na pravicovou politiku pro podnikatele, míní Juříček.

Podnikatelé žádají v záchranném programu 5,6 miliardy korun

Ekonomika

Právě na velké podnikatele podle něj totiž vláda Andreje Babiše nemyslela. Odkazoval přitom na koronavirové kompenzace, jež do podnikatelské sféry směřovaly. V tomto ohledu kritizuje zejména program Antivirus, jenž podle něj zabraňoval přesunu pracovníků v ekonomice.

Ty propuštěné by totiž podle něj v pandemii uvítaly přetížené firmy včetně té jeho.  „Stále se tu myslelo na to, že polomrtvé firmy musí přežít. To byla podle mě špatná politika,“ reflektoval Juříček.

Poslanci budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě ve čtvrtek

Domácí

Bláha: Hnutí není pro podnikatele

V barvách ANO nebude na podzim kandidovat ani pekárenský podnikatel Jiří Bláha z Libereckého kraje. „Cítíme, že ANO není propodnikatelské,“ řekl pro Novinky Bláha na dotaz, jak si vysvětluje, že hnutí opouštějí i další byznysmeni.

Průzkum: Jak přežili lockdown drobní podnikatelé

Finance

„Jestliže devadesát procent ANO tvoří lidé, kteří v životě nepodnikali, tak to nemůže nikdy podnikatelům pomoci. Navíc těch devadesát procent zastává názor, že se živnostníci mají nadstandardně,“ doplnil s tím, že názor členů podle něj odráží atmosféru ve společnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jiří Bláha (ANO)

Současně také kritizoval provedené reformy včetně elektronické evidence tržeb (EET). „Zvedla se obrovská vlna odporu, hlavně většiny podnikatelů, kteří s EET přijdou do styku a naučili se obcházet zákony. Je veřejným tajemstvím, že většina firem, která zaměstnává v pohostinství, podvádí. Všichni to víme. Ti, co se tam jdou nechat zaměstnat, vědí, že mzda bude na ruku,“ podotkl.

Neschopné vedení a nehorázné utrácení, závěry kontroly jsou pro Hniličku zdrcující

Domácí

Na Liberecku se voleb nebude tentokrát účastnit ani bývalý lídr kandidátky a olympijský vítěz z Nagana Milan Hnilička, jenž složil mandát po teplické kauze. Ani proto nejsou podle Bláhy šance hnutí v kraji velké. „Hnutí ANO tady asi nemá moc šanci. Jestli se to podařilo před čtyřmi roky, tak to bylo nějakou shodou okolností a aurou pana Babiše,“ doplnil Bláha.

I to se však podle něj změnilo. „(Každý předseda vlády) je obklopen určitými lidmi, kteří mu říkají určité věci, aby se udrželi u kormidla. Za mě je i prospěšné, aby se premiéři vystřídali,“ uzavřel.

A na kandidátce se nyní neobjeví ani poslední z trojice „podnikavých” poslanců ANO, brněnský podnikatel se specializací na počítačové systémy Pavel Staněk. Stejně jako výše zmíněná dvojice se chce vrátit ke své původní profesi.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Rošády na kandidátkách

Hnutí ANO navíc již dříve opustili „kluci z plakátu“: výrazné osobnosti, které Babišovu hnutí pomohly v roce 2013 ke vstupu do Sněmovny. Mezi nimi například exministr spravedlnosti Robert Pelikán či bývalý šéf obrany Martin Stropnický, který se z čela resortu přesunul na velvyslanectví v Izraeli.

Za současných tváří hnutí by se měl naopak na kandidátce objevit v Moravskoslezském kraji jeho hejtman Ivo Vondrák. Zájem stát se zde jedničkou kandidátky měl i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Faltýnka a Metnara v krajích na kandidátky ANO nechtějí

Domácí

Podoba kandidátní listiny hnutí se však nejenom zde může stále měnit. Konečné slovo má dle stanov ANO jeho předseda Andrej Babiš, který může zvrátit i krajskou organizací potvrzený seznam uchazečů.

V kuloárech se tak například spekuluje o tom, že Babiš zahýbá kandidátkou na Vysočině. Zde místní buňka odmítla obsadit do čela šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, který je však pro Babiše ve Sněmovně stěžejní postavou.

Smejkal: Bez zlehčování covidu tu mohlo být méně obětí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám