Hlavní obsah

Fialový už není tři dny žádný kraj. Zlínští se chlubí trasováním

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

V nejhorším pátém „fialovém” stupni systému PES už není třetí den žádný z českých krajů. Většina je ve čtvrtém stupni, čtyři pak ve třetím. Nejlépe je na tom Zlínský kraj, kde nově skóre systému spadlo dokonce pod 50 bodů. I když se vláda indexem neřídí, skóre napovídá, jak se epidemie vyvíjí - odráží totiž vývoj v několika důležitých epidemických parametrech.

Článek

Index zohledňuje přírůstek nakažených za posledních 14 dní, nové případy nákazy u lidí ve věku 65 let a starších za posledních 14 dní, reprodukční číslo - tedy kolik dalších lidí průměrně nakazí jeden infikovaný, a podíl hospitalizovaných pacientů, u nichž se na nákazu koronavirem přijde až v nemocnici.

Fialová barva značící nejhorší stupeň PSA byla na mapě vidět naposledy minulý týden v pátek, a to u Libereckého a Olomouckého kraje (78, respektive 76 bodů). Od té doby už žádný z regionů nebyl v horším než čtvrtém stupni.

Čtvrtý stupeň platí také celorepublikově. Od soboty se skóre drží na hodnotě 68 bodů.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály

Čtyři regiony jsou aktuálně na úrovni třetího stupně opatření. Jde o Prahu, Karlovarský, Královéhradecký a Zlínský kraj. Zlínský je na tom aktuálně ze všech krajů nejlépe. Z pátečního skóre 58 tam do pondělí index klesl na hodnotu 48 bodů.

Region zažil první vrchol epidemie loni na podzim, kdy tam 18. října vystoupal tehdejší index rizika na 95 bodů. Další vzestup následoval v období Vánoc a na počátku roku, kdy se znovu dostal až k 87 bodům. Po opětovném vzestupu na konci února (71 bodů) nyní již index až na výjimky klesá.

Zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) přičítá zlepšení do značné míry trasování, do něhož se zapojili i dobrovolníci.

„V trasování patříme i díky šikovné hygieně a všem, kteří jí pomáhají, tedy studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati, policisté, soukromé firmy a další, k nejlepším v republice. Trasování má na současný stav velký vliv,“ uvedl Holiš.

Pomáhají podle něj i aktuálně platná přísná opatření. „Ta opatření nás chrání před vlnou z Čech, která se k nám snaží stále dostat,“ podotkl hejtman.

Zdravotní sestra v Barumu denně otestuje i několik desítek pracovníků

Koronavirus

Nízká čísla se daří ve Zlínském kraji držet i přesto, že v regionu z devadesáti procent převládá zákeřnější britská mutace koronaviru.

„Úspěšně trasujeme nové pozitivní případy, ale i aktivně vyhledáváme jednotlivé rizikové kontakty. Podle výstupů ze systému Daktela (komunikační systém k trasování - pozn. red.) se nám denně daří dořešit stovky případů,“ sdělila Právu mluvčí Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.

Prymula couvá od ruského Sputniku V

Domácí

Procento vyřešených případů do 24 hodin se v kraji dlouhodobě pohybuje nad hranicí 90 procent u pozitivních případů a u rizikových kontaktů nad hranicí 95 procent. Díky časnému záchytu pak dochází ke zpomalení šíření nákazy.

Průměrný počet vytrasovaných kontaktů se v roce 2021 ve Zlínském kraji pohybuje od 0,89 do 1,69. „Například v neděli 21. března činil ve Zlínském kraji průměrný počet vytrasovaných rizikových kontaktů 0,89 a v rámci celé České republiky dle souhrnného přehledu průměrný počet vytrasovaných rizikových kontaktů činil 0,75,“ podotkla mluvčí hygieniků.

Zavření průmyslových podniků o Velikonocích? Je to ve hře

Domácí

Dodala, že na nárůsty počtů nových případů se snaží hygiena rychle reagovat a do trasování zapojuje množství lidí včetně dobrovolníků.

Protože patřil Zlínský kraj už dvakrát k regionům s nejvyšším množstvím případů koronaviru, může hrát v současném stavu roli i celková promořenost obyvatelstva.

„V současné době se ve Zlínském kraji se promořenost populace pohybuje na hodnotě 13,1 procenta. V ohrožených skupinách, například ve věkové skupině 65+, na hodnotě 10,5 procenta,“ spočítala Ševčíková.

Za neděli přibylo 2373 nakažených

Zahraniční

Na východě Moravy navíc krizový štáb začal zhruba o dva týdny dříve než jinde v republice s očkováním seniorů 80+ u praktických lékařů. Kraj rovněž s předstihem začal očkovat i seniory pod osmdesát let, kteří žijí nejen v domovech důchodců, ale i v domovech s pečovatelskou službou.

„Stále držíme lajnu, že očkujeme ty nejvíc zasažitelné skupiny. Ano, nedovolil jsem očkovat krizovou infrastrukturu, nedovolil jsem očkovat politiky. Ale chci, aby byli očkovaní lidé v potenciálně nejrizikovějších skupinách,“ podotkl hejtman Holiš.

Kritéria protiepidemického systému (PES)
• Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
4denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel)
• Kolik seniorů se v poslední době nakazilo?
14denní počty pozitivních na COVID-19 (na 100 000 obyvatel ve věku od 65 let)
• Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla
• Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?
Podíl hospitalizovaných nezachycených v komunitě, za posledních 14 dní
zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Výběr článků

Načítám