Hlavní obsah

Naštvaní jsou už i ambulantní specialisté. Zvažují protest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostupnost ambulantní péče u specialistů by se mohla v příštím roce zhoršit. Prodloužit by se mohly čekací lhůty, některé ordinace se zavřou nadobro. Upozorňuje na to Sdružení ambulantních specialistů, které zvažuje protestní akci.

Foto: Bez zdroje

Kardiolog a šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Článek

Vadí jim navržený růst úhrad za zdravotní péči na příští rok. Navýšení, které jim navrhl resort zdravotnictví, podle lékařů nepokryje ani náklady. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) obavy z omezení péče odmítá.

„Budeme se radit, a pokud to s úhradami dopadne takto, tak nemůže žádná pojišťovna počítat s tím, že podepíšeme dodatky, byť je to formální záležitost, a budeme zvažovat protestní akce vůči ministrovi,“ řekl Právu kardiolog a šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Resort podle něj ignoruje vývoj ekonomiky a nastavením úhrad ve vyhlášce neguje jiné mechanismy plateb za zdravotní péči.

Zavřou ordinace?

Přesnou formu protestu ještě musí lékaři prodiskutovat. Jednou z variant je, že by zavřeli na den své ordinace. Podobně postupovali už v roce 2017, kdy spolu s praktiky protestovali proti tomu, že ministerstvo dává peníze hlavně nemocnicím, a proti množství administrativy.

Inspekce práce nechystá plošné kontroly dlouhých směn lékařů

Domácí

I tehdy byla spouštěčem úhradová vyhláška. Účast praktiků by ale byla nejistá. Na rozdíl od specialistů jim totiž úhrady porostou výrazně – praktikům pro dospělé o deset procent, a praktickým lékařům pro děti dokonce o 17,5 procenta.

Ambulantní specialisté si polepší o šest procent, ačkoliv na začátku žádali navýšení o přibližně 15 procent, aby to pokrylo inflaci. Vyjednávat ještě chtějí s některými pojišťovnami. Všeobecná zdravotní pojišťovna v létě navrhovala plošné zvýšení o osm procent. To ale nevěděla, že resort systém změní a některé typy péče zvýhodní.

Pokud se nic nezmění, hrozí podle Jojka, že některé výkony přestanou specialisté dělat. „Část ambulantních specialistů se přeorientuje na preventivní péči, na jiný typ práce. Utrpí tím pacienti, kteří nemohou počítat s tím, že pro ně bude dostatek lékařů,“ řekl redakci.

Jelikož jde o hrazenou péči, žádat od pacientů peníze podle něj nemohou. Větší problém vidí v tom, že by mohli lékaři v důchodovém věku svou praxi zavřít. Týkat by se to mohlo necelých 2000 ordinací z přibližně 11 tisíc, které patří pod samostatné lékaře specialisty.

Válek nesouhlasí s tím, že by činil kroky ke zhoršení dostupnosti péče. Zdůrazňuje, že je potřeba zajistit dostupnost péče u gynekologů, stomatologů a praktiků pro dospělé a pro děti. Upozornil, že síť ambulantních specialistů není rovnoměrně rozložena. „Máme v Praze největší počet praktických specialistů na počet obyvatel na světě. Na druhém místě je Brno,“ uvedl Válek v rozhovoru pro Novinky s tím, že to chce v příštím roce změnit.

V Ostravě se začali vzdělávat budoucí zubaři

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám