Hlavní obsah

Inspekce práce nechystá plošné kontroly dlouhých směn lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspekce práce vyráží do první nemocnice od říjnové změny zákoníku práce. Kontroloři míří do pražské Fakultní nemocnice Motol, na niž podalo stížnost vedení odborů. Lékaři tam podle odborářů dál slouží směny 24 hodin, ačkoliv to zákon zakazuje. Žádné plošné kontroly dodržování zákoníku práce v nemocnicích se ale nechystají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fakultní nemocnice Motol

Článek

„Zcela v rozporu s novými ustanoveními zákoníku vykonávají lékaři ústavní pohotovostní služby bez přestávek v přímé návaznosti na předcházející pracovní směnu, tedy od sedmi hodin ráno minimálně do sedmi hodin dalšího dne,“ uvedl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů FN Motol Pavel Kubíček ve svém podnětu.

Podle novely lze v nemocnicích plánovat pouze dvanáctihodinové směny, potom musí mít lékař nejméně jedenáct hodin nepřetržitého odpočinku. Takzvané čtyřiadvacítky byly do změny zákona obvyklou praxí.

Motolská nemocnice se k podání vyjadřovat nechtěla. „Podnět je teď v řešení Úřadu práce a Státního úřadu inspekce práce, takže do doby jeho vyřízení věc nebudeme komentovat,“ sdělila Právu mluvčí Pavlína Danková.

Odbory: K protestu lékařů se od ledna přidají i sestry a laboranti

Domácí

Mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač Právu potvrdil, že oblastní inspektorát pro Prahu podnět obdržel. „Byl zahrnut do plánu kontrol,“ řekl. „Kontrola by měla být zahájena v průběhu listopadu,“ dodal s tím, že až poté se rozhodne o případných sankcích.

Šéf odborů Kubíček ve svém podnětu upozornil, že praxe dlouhých směn podle jeho přesvědčení trvá i jinde.

„Inspektoráty práce nekontrolují vůbec nic, přičemž vědí, že prakticky ve všech nemocnicích se zákoník práce porušuje. Nikdo nic nekontroluje, nikdo nikoho netrestá. Čeká se zjevně na nějaký fatální případ, kdy dojde k poškození zdraví pacienta,“ apeloval už začátkem léta prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Komora tehdy představila průzkum mezi lékaři, ze kterého vyšlo, že 88 procent z nich pracuje víc, než umožňuje zákoník, a drtivá většina zažila v nemocnici jeho porušování. Odpovídalo přes 500 lékařů.

Vláda obrátila

Podle Kubka se ale upravují výkazy, což ministr zdravotnictví Válek opakovaně odmítl. „Systém je založený na tom, že se falšují výkazy. Těžko se hledají data o tom, jaká je reálná situace,“ tvrdil Kubek.

Inspekce práce to ale nijak zvlášť neřeší, žádné kontroly v nemocnicích navíc nechystá, pokud k nim nedostane podnět. „Aktuálně speciální kontrolní akci zaměřenou na sektor zdravotnictví nad rámec už naplánovaných kontrolních aktivit nepřipravujeme. Uváží-li přesto ministerstvo práce, že by provedení takové akce bylo vhodné, jsme připraveni ji zrealizovat,“ konstatoval mluvčí Kolibač.

Novela zákoníku vstoupila v platnost na začátku října. Vedle změn ve směnách zvýšila maximální možný objem přesčasových hodin z dosavadních 416 na dvojnásobek. Oboje přitom většině lékařů vadí. Poukazují na to, že při dvanáctihodinových směnách by málokdy měli den volný.

Šest tisíc z nich už vypovědělo k 1. prosinci přesčasové služby. Vláda proto pod vlivem hrozících protestů slíbila změnu zákoníku práce.

Válek: Za lékařskou péčí i do ciziny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám