Hlavní obsah

V Ostravě se začali vzdělávat budoucí zubaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity (LF OU) začala v pondělí 23. září vzdělávat první budoucí zubní lékaře. Zájemci o studium nově akreditovaného oboru Zubní lékařství se mohli přihlásit do 14. října, přijímací zkoušky absolvovali minulý týden ve středu. Přihlásilo se 425 uchazečů, univerzita přijala jen 20 z nich.

Foto: archiv LF OU

Na ostravské lékařské fakultě je pro studium zubařů vše připraveno.

Článek

Přijímací řízení je obdobné jako u Všeobecného lékařství. Studenti vyplňovali testy z biologie, chemie a fyziky. Zda byli studenti přijati či nikoli, to se měli dozvědět nejpozději ve čtvrtek. V pátek pak proběhl zápis.

„Uchazeči o studium jsou nejen z Moravskoslezského kraje a přilehlých regionů, ale i ze Slovenska. Fakulta ovšem mohla s ohledem na omezené kapacity výukových prostor přijmout pouze 20 nejúspěšnějších uchazečů,“ vysvětlila mluvčí lékařské fakulty Hana Hanke.

„Zájem o studium zubního oboru byl velký, což jsme ale předpokládali s ohledem na to, že se studenti o otevření nového studijního programu dlouhodobě zajímali,“ uvedla Hanke s tím, že zájemci je dokonce kontaktovali ještě předtím, než škola získala pro obor stomatologie akreditaci.

Ostravská lékařská fakulta přijímá přihlášky ke studiu zubního lékařství

Věda a školy

Potvrdilo se tak podle ní očekávání, že zájem o studium bude mnohonásobně převyšovat kapacitu přijatých uchazečů.

Na výuce budoucích zubařů se v Ostravě bude podílet řada lékařů z oblastní stomatologické komory. Lékařská fakulta letos vybudovala za významné finanční podpory města Ostravy i Moravskoslezského kraje nové moderní prostory, ve kterých se budou studenti zubního lékařství připravovat první dva roky na praxi. Ve třetím ročníku se přesunou v rámci klinické praxe do ostravské fakultní nemocnice.

„Máme pro studenty připravené tři nové, kompletně vybavené ambulance, postavené speciálně pro výuku stomatologů. Postupně na oddělení vybudujeme ještě další ordinace se zubařskými křesly i moderní laboratorní zázemí. Klinickou praxi rozhodně zajistíme v plném rozsahu,“ sdělil ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Jak rychle rostou zuby a kosti? Nová metoda z Brna to dokáže vyčíslit

Věda a školy

Na nový obor Zubního lékařství získala univerzita od Rady Národního akreditačního úřadu (NAÚ) akreditaci teprve letos na začátku září.

Škola už tehdy avizovala, že je připravena zahájit výuku ještě letos na podzim. První semestr studenti budou mít posunutý tak, aby výuka mohla být v celém rozsahu. Druhý semestr už bude v řádném intervalu.

Zubaře v kraji nemá až 100 tisíc lidí

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhůře jsou na tom Karvinsko a Bruntálsko.

V kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci stovky měst a obcí z regionu. Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékař chybí v kraji nejméně 80 000 až 100 000 obyvatelům a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce déle než 10 let.

V Ostravě se budou vzdělávat budoucí zubaři, akreditace udělena

Věda a školy

„Že se k přijímacímu řízení nakonec přihlásily přes čtyři stovky studentů, nás nesmírně těší. Ostravská univerzita, Moravskoslezský kraj i město Ostrava si od samého počátku uvědomují potřebnost vzniku nového oboru. Věříme, že se díky pravidelnému přísunu nových zubních lékařů vyřeší mnoho problémů, které v našem regionu a okolí existují z pohledu dostupnosti stomatologické péče. Máme radost, že si to uvědomuje i mladá generace a že je ohromný zájem z její strany obor studovat. Získání akreditace byl nesmírně náročný proces a vysoký počet uchazečů o studium stomatologie jen potvrzuje, že byl opravdu smysluplný,“ prohlásil minulý týden děkan LF OU Rastislav Maďar.

Lékařská fakulta se v minulosti potýkala s problémy, NAÚ tam prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Fakulta nemohla přijímat nové studenty, nakonec akreditaci získala, ale nikoli na standardních 10 let, ale pouze na pět. Problémy a nezískání akreditace vedly k rezignaci někdejšího děkana LF Arnošta Martínka, kterého nahradil právě epidemiolog Maďar.

Akreditaci pro studijní program Zubní lékařství získala nyní fakulta na dobu tří let, po roce je v plánu kontrola kvality výuky a požadovaného rozvoje programu přímo na fakultě.

Ostravská lékařská fakulta zase může přijímat mediky

Domácí

Výběr článků

Načítám