Hlavní obsah

Vojáci do Polska k hranicím s Běloruskem zatím nezamíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyslání českých voják do Polska na pomoc při zvládání situace na polsko-běloruském pomezí, zatím není potřeba. V pondělí to po jednání s polským protějškem uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polsko-běloruská hranice

Článek

Metnar jednal Mariuszem Blaszczakem a dohodli se, že pomoc až 150 vojáků, která končící vláda plánovala vyslat, zatím není potřeba.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) předložila návrh Sněmovně, kde jej doporučil obranný výbor.  Podle Metnara se nyní legislativní proces zastaví.

„Mandát proto parlament zatím projednávat nebude,” uvedl ministre na Twitteru.

Do Polska mělo ještě před koncem roku zamířit 150 vojáků, převážně ženistů a dalších specialistů. Misi podporovaly i strany budoucí vládní koalice SPOLU a PirSTAN, takže se očekávalo hladké schválení.

Polsko a pobaltské státy se po většinu roku potýkají s řízenou migrací občanů třetích zemí, za níž stojí režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Jeho režim EU neuznává a uvalila na něj sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám