Hlavní obsah

Naočkovaní a testovaní by měli mít možnost dělat cokoli, tvrdí Hostomský

Novinky, ber
Praha

Člověk, který byl otestován či naočkován, by měl mít možnost dělat cokoli. V nedělním diskusním pořadu CNN Prima News to řekl v souvislosti se zákazem tance v klubech biochemik Zdeněk Hostomský. Jinak to vidí ale imunolog Václav Hořejší. Podle něj jsou lidé při tanci ve větším kontaktu. Bezinfekčnost navíc nemusí být stoprocentní.

Foto: Petr Horník, Právo

Profesor a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Hostomský.

Článek

„Odměnou za to, že byl člověk naočkován a otestován, tak by mu mělo být umožněno dělat cokoli. Třeba i tancovat,“ uvedl Hostomský.

Zákaz tancování v klubech má nicméně naopak smysl podle imunologa Hořejšího. „Lidé jsou při tanci v intenzivním kontaktu. A potvrzení, že nedávno byli bezinfekční, není jistotou. Lidé by ještě chvíli mohli tohle vydržet,“ oponoval.

Policie zveřejnila video z velké noční kontroly klubů. Někde se dokonce i tančilo

Koronavirus

Hlavním důvodem k dodržování opatření je podle něj fakt, že půl milionu lidí není ještě naočkováno v rizikové skupině 65+.

„Jakmile dosáhneme proočkovanost v rizikové skupině, mohli bychom rozvolnit téměř všechno,“ uvedl. Podle něj toho dosáhneme mimo jiné tím, že jim umožníme očkovat se způsobem, který je pro ně komfortní. Proočkovaní starší populace by mělo být prioritou i podle Hostomského.

V noci na sobotu pak byly v Praze kontroly v hudebních klubech. Hygienici společně s několika desítkami policistů kontrolovali dodržování platných protiepidemických nařízení. Mezi ně patří kromě potvrzení o bezinfekčnosti právě i zákaz tance.

Manévry v Praze. Dav policistů a hygieniků kontroloval hudební kluby

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám