Hlavní obsah

Nad účty partají by mohl bdít nový úřad

Právo, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nad financováním politických stran by měl bdít nezávislý úřad, který by partaje za nesrovnalosti mohl pokutovat. Vyplývá to z návrhu zákona na financování politických stran, který připravilo ministerstvo vnitra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake

Článek

Norma, jíž ve středu posvětil vládní výbor pro boj s korupcí, a která by měla platit od příštího roku, nyní putuje do meziresortního připomínkového řízení.

„Jsem příznivcem úplně nového úřadu, který bude moci dávat pokuty, pozastavovat státní příspěvky, bude mít zuby a bude skutečným úřadem, který bude moci sankce,“ prohlásila vicepremiérka a šéfka vládního výboru pro boj s korupcí Karolína Peake (VV).

Podle ní úřad musí být co nejvíce nezávislý na politických stranách. „Není možné, aby převládala současná praxe, kdy strany kontrolují samy sebe v rámci Sněmovny,“ dodala.

Návrh z resortu vnitra počítá například s tím, že by vedení úřadu mohlo být jmenováno prezidentem na návrh Senátu. Podle Peake jde o jednu z alternativ. Vicepremiérka doplnila, že si dovede představit, že by se na vedení i inspektory vztahovala podmínka, že v posledních pěti až deseti letech nebyli členy nějaké partaje.

Limity výbor nepodpořil, Senát s nimi přišel

Vládní výbor naopak nepodpořil zavedení finančních limitů na volební kampaně, podle některých ministrů přítomných na výboru lze limity snadno obcházet. Podle Peake by to ale otevřelo politickou scénu menším stranám a znemožnilo trumfování partají, kdo víc utratí za volby. Ministři se naopak přiklonili k tomu, aby ministerstvo vnitra ještě do svého návrhu zapracovalo regulaci anonymních kampaní ve prospěch politických stran.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier současně informoval o senátní novele zákona o sdružování v politických stranách, jejímž cílem je podle něj zajistit transparentní prostředí, transparentní financování.

Norma zavádí limit na kampaň do Sněmovny, europarlamentu a krajů ve výši 80 miliónů korun. Pro kampaň kandidátů se počítá s limitem 300 tisíc a pro senátní kandidáty tři milióny.

Kampaně by měly být hrazeny bezhotovostně ze speciálního účtu a vyúčtování by mělo být předloženo a vystaveno na internetu do 60 dnů od ukončení voleb. Norma počítá i s tím, že by strany nesměly přijímat dary od firem a fyzické osoby by dary mohly poskytnout ve výši milión Kč za rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám