Hlavní obsah

Na západě už by ministr rezignoval. Beka kvůli přihláškám nešetří ani vládní poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoho už nepřekvapí, že ministra školství Mikuláše Beka (STAN) kritizuje opozice, ale kvůli přešlapům se systémem elektronických přihlášek na střední školy jej nešetří ani poslanci vládní koalice.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Cermat otevřel elektronický systém přihlášek na střední školy v noci na sobotu. Systém měl být spuštěn už ve čtvrtek, Cermat to ale kvůli problémům s nahráváním příloh odložil.

„Systém nebyl spuštěn dobře a nefunguje, jak by měl. Když se podíváte na západní společnosti, ministři tam rezignují i kvůli daleko drobnějším věcem,“ řekl člen sněmovního školského výboru Šimon Heller (KDU-ČSL).

Na nadcházející středu si proto poslanci pozvali na jednání výboru ministra Beka i Miroslava Krejčího, ředitele státní organizace Cermat, která organizuje přijímací zkoušky na střední školy i jejich digitalizaci.

„Budeme chtít přesný harmonogram všeho, co se bude ještě vyvíjet a kdy to má být hotové,“ popsal Pavel Klíma (TOP 09), který je pověřený vedením školského výboru. Jak totiž přiznal ředitel Krejčí, například modul pro rozřazení žáků do škol podle výsledků zkoušek vznikne až v březnu.

Zavádějící údaje, zdvojené přihlášky. Na systém DiPSy si stěžují ředitelé

Domácí

„Celá aplikace byla vytvořena amatérsky. Vyvolává to obavy, zda se přijímací zkoušky uskuteční v termínu a budou vyhodnoceny digitálně, jak bylo slíbeno,“ uvedla Jana Berkovcová (ANO), rovněž členka výboru a stínová ministryně školství.

S výběrovým řízením by se to nestihlo

Původně měla systém programovat firma Techniserv, která zvítězila ve výběrovém řízení Cermatu. Nejnižší nabídku sice podala společnost PragoData, ta ovšem podle Cermatu nesplnila podmínky zadávací dokumentace a byla vyřazena. Tomu se firma bránila a podala podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Na začátku října pak Cermat celé výběrové řízení zrušil a Krejčí tvrdil, že by se vše zdrželo a vítězná firma by nestihla dodat výsledek včas. Rozhodl proto, že systém naprogramuje Cermat s pomocí několika zkušených programátorů zaměstnaných na dohodu o provedení práce.

KOMENTÁŘ: Další rána digitalizaci pod pás – Alex Švamberk

Komentáře

„To byl klíčový bod. Ministr Bek v tu chvíli řekl, že za to zodpovídá, a nám nezbylo než mu věřit,“ přiblížil Klíma.

Bek pro MF Dnes uvedl, že přihlášky nakonec fungují lépe, než čekal. „V tom případě asi neměl velká očekávání. My jsme čekali, že systém bude fungovat od začátku a všem,“ dodal šéf školského výboru.

V systému zvaném DiPSy se nejdříve objevily pravopisné chyby, ředitelé si stěžovali, že jsou některé údaje o přihlášených a přijatých uchazečích za předchozí roky zavádějící, totožné přihlášky se jim také ve výpisu opakovaly několikrát. Všechny problémy se řešily za chodu.

Neviním programátory

„Hnutí STAN už má třetího ministra školství za dva roky. Nevím, jestli by výměna pomohla, to ať vyhodnotí pan premiér nebo starostové, kteří převzali za školství odpovědnost,“ komentoval Klíma dotaz na možné personální změny.

Heller byl razantnější. „Když se v politice stane zásadní chyba, má být vyvozena odpovědnost. Nemůže se neustále říkat: Ještě vyčkejme,“ řekl. „Nebudu pana ministra vyzývat přes média k rezignaci, ale jsem přesvědčen, že se k tomu může postavit jako chlap,“ dodal Heller. „Neviním programátory nebo pana Krejčího, že by něco zcela zanedbali, pracují pod časovým tlakem. Odpovědnost ministra Beka je ale jasná,“ uzavřel Klíma.

Selhal systém pro přihlášky na střední školy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám