Hlavní obsah

Na podporu dívky, kterou roky znásilňoval otčím, vznikla sbírka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na terapeutickou péči, ale i oblečení či potraviny mohou lidé přispět dívce, kterou roky znásilňoval otčím. Příběh v minulých dnech vzbudil pozornost veřejnosti, když násilník odešel od soudu s podmínkou.

Foto: repro Donio, Novinky

Příběh Aničky

Článek

Za sbírkou na platformě Donio stojí iniciativa Pod svícnem, která pomáhá obětem násilí. Pojmenovala ji sbírka „pro Aničku“, ale jméno je smyšlené, aby oběť mohla zůstat v anonymitě.

„Jsme v kontaktu několik dní. Vlna solidarity nás přiměla vypsat na Aničku sbírku. Aktuálně bydlí v nevyhovujících podmínkách, potřebuje psychickou podporu. Řeknu to, co říkáme všem našim hrdinům - nenecháme vás v tom,“ sdělila Novinkám spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Michaela Studená.

Otčím nyní již plnoleté dívky dostal za znásilnění nevlastní dcery nejprve tři roky, odvolací Krajský soud v Brně ale trest změnil na podmínku. Dal na lesního dělníka s několika exekucemi, který tvrdil, že trest vězení by byl horší pro jeho rodinu než pro něj a že chce jen zajistit, aby měla „děcka střechu nad hlavou“.

„Mám strach, aby se teď otčím neukájel na mladší sestře,“ řekla roky znásilňovaná dívka

Krimi

Mladá žena popsala, že znásilňování začalo v roce 2020. „Už na začátku si pořizoval a fotky a pak i video, kde byla vidět soulož. A vydíral mě, že pokud s ním nebudu spát, všechno zveřejní. Ty jeho praktiky jsem podstupovala i třikrát denně. Po nějaké době, nevím po jaké, jsem prostě přestala odporovat, věděla jsem, co se stane, když nebudu po vůli. A tak jsem rezignovaně na styk přistupovala,“ popsala dívka

Dřevorubec za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínku.Video: Petr Kozelka, Novinky

Odvolací soud při zmírnění trestu odkazoval mimo jiné na znalecký posudek, podle něhož by nemělo opakované znásilňování mít na dívku do budoucna zásadní negativní dopad. To je ale v rozporu se skutečností.

„Můj psychický stav byl den ode dne horší, ale bála jsem se to řešit, aby mi nedělal ještě větší problémy. Začala jsem se sebepoškozovat. Vygradovalo to a pokusila jsem se o sebevraždu. Hospitalizovali mě v Brně na psychiatrii, kde se začal můj psychický stav konečně řešit. Teď jsem hospitalizovaná potřetí. Sebepoškozování trvá pořád. Žiju v tom, že to je moje vina, nenávidím se a byla bych spokojenější, kdybych nebyla,“ popsala dívka.

I když ji verdikt odvolacího soudu zklamal, Novinkám řekla, že by i tak oznámila vše znova.

„I když je momentálně rozsudek takový, jaký je, neznamená to, že je konec. Pořád se dá něco dělat. Třeba o tom mluvit. Navíc je tu možnost cesty k Nejvyššímu soudu. Takže ano, šla bych do toho znova,“ zdůraznila.

Verdiktem, který rozčílil veřejnost i odborníky, se zabývá i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Chce zjistit, zda soud neporušil zákon.

„Pokud se vůbec uzdraví, bude to trvat dlouho. Má vážné problémy,“ řekla matka dívky, již roky znásilňoval otčím

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám