Hlavní obsah

„Mám strach, aby se teď otčím neukájel na mladší sestře,“ řekla roky znásilňovaná dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Je to příběh, z kterého mrazí. Je plný bolesti, utrpení, sebeobviňování, ztráty šancí a sebevražedných myšlenek. Ale také síly a víry, že nakonec stojí za to vzepřít se násilníkovi, byť trest, který nakonec dostal, se jeví jako směšný. Je to příběh dvacetileté dívky, kterou roky znásilňoval její otčím, který si u soudu vyskuhral podmínku.

Dřevorubec za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínkuVideo: Novinky

 
Článek

Novinky upozornily na těžko pochopitelný případ už minulý čtvrtek, kdy odvolací Krajský soud v Brně otčímovi změnil původní trest tří let vězení na podmínku.

Soudci uvěřili skuhrání lesního dělníka s několika exekucemi, který jim tvrdil, že trest vězení by byl horší pro jeho rodinu než pro něj. Rodinu prý událost semkla a on prý chce jen zajistit, aby měla „děcka střechu nad hlavou“.

Řeči o semknuté rodině vyvrátila sama mužova družka, jejíž vyjádření o tom, že „sdílíme stále stejnou domácnost, ale pouze z důvodu, že okolnosti zatím nedovolovaly, abych mohla s dětmi odejít“, přinesly Novinky v předchozím článku.

„Pokud se vůbec uzdraví, bude to trvat dlouho. Má vážné problémy,“ řekla matka dívky, již roky znásilňoval otčím

Domácí

Senát v čele s Miroslavem Novákem přitom přistoupil ke zmírnění trestu i s odkazem na znalecký posudek, podle něhož by nemělo opakované znásilňování až do úplné rezignace mít na dívku do budoucna zásadní negativní dopad.

Realita? Pokusy o sebevraždu, sebenenávist, opakované hospitalizace, zničení snu o vysněné práci.

Novinky přinášejí zpověď znásilňované dívky, která přesto, co se jí stalo a jak nakonec dopadl soudní verdikt, apeluje na všechny oběti sexuálního násilí, aby se nebály vše oznámit.

Po prvním znásilnění mi řekl, že se to nikdo nedozví. A že se nemám bát, že je to jen sex
dívka

„Jste hrozně silné. Silnější, než si myslíte! Nebojte se to oznámit, nenechte se odradit směšnými rozsudky,“ vyzvala nyní dvacetiletá dívka, kterou její otčím začal znásilňovat ještě jako nezletilou.

Její příběh se začal psát před několika lety, kdy na ni otčím poprvé sáhl.

„Jela jsem s ním domů pro nějaké nářadí na stavbu. Tam se mě začal dotýkat a měl sexuální narážky. Pak mě poprvé znásilnil. Řekl mi, že se to nikdo nedozví a že se nemám bát, že je to jen sex,“ vrátila se dívka na úplný začátek.

Otčím si navíc znásilnění natočil a dívku začal vydírat, že když mu nebude po vůli, video a fotky zveřejní.

Z domu musela odejít

Dívka raději trpěla, protože se bála, že pokud by vše oznámila, nikdo by jí nevěřil. „Po čase jsem přestala odporovat, věděla jsem, co nastane. Měla jsem hrozné výčitky svědomí, trpěla jsem sebenenávistí,“ vzpomínala.

Na vše se přišlo i díky dívčině třídní učitelce. „Jela jsem do školy se spolužačkami. On na mě čekal před školou, začal mě slovně napadat s tím, že všem řekne, jaká jsem kurva a podobně,“ podotkla dívka.

Dřevorubec roky znásilňoval nevlastní dceru. U soudu si přesto vyskuhral podmínku

Krimi

„Sesypala jsem se, holky mě odvedly do školy a tam jsem to řekla třídní učitelce. Ta se nabídla, že se mnou půjde na policii a že tam mám všechno říct,“ pokračovala.

Situace se ale pak zkomplikovala. Otčím se totiž odmítal hnout z domu opět s tvrzením, jak se musí postarat o rodinu.

„Máma ho několikrát z domu vyhazovala, ale vždycky to dopadlo tak, že zůstal. Takže jsem odešla já, neměla jsem na výběr. Šla jsem k babičce,“ vypověděla.

Následovalo znalecké vyšetření, o jehož závěry se opřel i soud. Dívka si podle svých slov nedokáže vysvětlit, jak znalec ke svému závěru dospěl.

Po tříletém trestu mi spadl kámen ze srdce. Měla jsem vidinu, že se vrátím k rodině. Ani ve snu by mě pak nenapadlo, že dostane jen podmínku
dívka

„Probírali jsme celý můj život, řekla jsem mu, že trpím sebenenávistí, sebeobviňováním, že se sebepoškozuji a že mám myšlenky na sebevraždu,“ zrekapitulovala.

Po celou dobu vyšetřování navíc žila v obavě, aby se otčím nemstil její matce či sourozencům. Ve společné domácnosti totiž žije i její mladší sestra. „Mám strach doteď, aby se na ní nezačal ukájet,“ přiznala.

Místo vězení podmínka

Pak vyškovský okresní soud nad mužem vynesl tříletý trest vězení. „Spadl mi kámen ze srdce. Byla jsem ráda a už jsem měla vidinu, že se vrátím k rodině,“ popsala.

Pak ale přišel šok v podobě odvolacího soudu a podmínky. „Ani ve snu by mě nenapadlo, že dostane jen podmínku,“ připustila.

Stalo se tedy to, že zatímco otčím může vesele běhat po svobodě, jeho oběť se potácí v psychických problémech.

Za tu dobu, co jsem odešla z domu, se můj stav zhoršil. Každý den žiju ve strachu, aby se nechtěl nějak mstít
dívka

Dívka je nyní hospitalizovaná na psychiatrii, už potřetí. „Za tu dobu, co jsem odešla z domu, se můj stav zhoršil. Každý den žiju ve strachu, aby se nechtěl nějak mstít,“ upozornila na své obavy.

I přesto ale řekla, že i kdyby věděla, jak případ dopadne, oznámila by vše znova.

„I když je momentálně rozsudek takový, jaký je, neznamená to, že je konec. Pořád se dá něco dělat. Třeba o tom mluvit. Navíc je tu možnost cesty k Nejvyššímu soudu. Takže ano, šla bych do toho znova,“ zdůraznila.

Brněnský krajský soud má nyní měsíc na vypracování písemné verze pravomocného rozsudku. Poté je šance, aby Nejvyšší státní zástupce podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Jak dokládají reakce, případ vzbudil vlnu nevole mezi čtenáři i odborníky.

„Systém stále plive do tváří obětí. Je důležité zmínit, že to není exces. Bagatelizace a viktimizace obětí domácího a sexualizovaného násilí se děje neustále,“ reagovala například spoluzakladatelka iniciativy Pod svícnem Michaela Studená.

„Ráda bych se dožila toho, že systém bude konečně na straně obětí, a ne pachatelů,“ dodala.

Ve čtvrtek odpoledne vznikla sbírka na podporu oběti. Výtěžek bude použit na terapeutickou péči, oblečení či potraviny. Přispět můžete prostřednictvím platformy Donio na tomto odkaze.

Proti zdravému rozumu. Odborníky pobouřila podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Krimi

Blažek prověřuje postup soudu, který uložil podmínku za roky znásilňování nezletilé

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám