Hlavní obsah

Na místopředsedy Pirátů se tlačí jedenadvacet uchazečů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vedení České pirátské strany se tlačí přes dvacet kandidátů. Z volby místopředsedů se může stát nepřehledná zápletka, v níž může kvůli tříštění hlasů uspět i outsider.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Bartoš po zvolení do čela Pirátů v roce 2018

Článek

Překvapení se naopak na celostátním fóru, které se uskuteční 8. ledna online, neočekává u volby šéfa strany, i když obhájce funkce Ivan Bartoš se tentokrát poprvé utká s hlasitými konkurenty.

Z plejády 21 kandidátů na místopředsedu strany vyvstává jen pár známých jmen. Jsou mezi nimi exposlanec Ondřej Profant, který bude působit v nové vládě coby politický náměstek pro digitalizaci pod vedením vicepremiéra Bartoše.

Bývalý poslanec za Piráty Jiránek: Bylo to hořké, ale bojujeme

Domácí

Dalšími kandidáty na zástupce předsedy jsou místopředseda europarlamentu Marcel Kolaja, exposlanec Martin Jiránek nebo bývalý místopředseda strany Martin Kučera, který nedávno na post ve vedení rezignoval, nakonec si to ale rozmyslel a do úzkého vedení se chce vrátit.

„Jsme jen přívěsek“

Volbou místopředsedů mohou zamíchat neúspěšní kandidáti z volby předsedy, například senátor Lukáš Wagenknecht a členové širšího vedení Jana Michailidu a David Witosz.

Richterová se nečekaně stahuje z vedení Pirátů

Domácí

Ze všech kandidátů do 22. prosince nejvíce nominací posbírali Michailidu, Kolaja, Jiránek a místopředsedkyně jihočeské organizace Jana Koláříková, manželka exposlance Lukáše Koláříka, který bude politickým náměstkem ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Ve volbě předsedy se překvapení nečeká. Bartoš si upevnil pozici při nedávném celostátním referendu o vstupu Pirátů do vlády podle podmínek, jaké sám s koaličními partnery vyjednal.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Wagenknecht

Michailidu je jedním z nejhlasitějších kritiků směřování strany pod Bartošovým vedením. Povolební poměry ve straně tepal ve své kandidátském vystoupení na pirátském fóru Wagenknecht: „Stává se z nás v posledních týdnech submisivní politický přívěsek se čtyřmi poslanci.“

Witosz je zatím velkou neznámou, což nezměnil ani svou kandidátskou řečí, v níž stručně vyjádřil dva cíle: „1) Strana Pirátů, která vyzvala na souboj hnutí ‚jednoho muže‘, se ne­stane stranou jednoho muže. 2) Strana Pirátů, která chtěla porazit hnutí ANO, se naučí používat slovo NE.“

Reklama

Související články

Piráty v Praze povede do voleb opět Hřib

Piráty do komunálních voleb v Praze v příštím roce opět povede primátor Hřib, rozhodli o tom členové městské pirátské organizace. Hřib měl ve druhém kole volby...

Výběr článků

Načítám