Hlavní obsah

Piráty v Praze povede do voleb opět Hřib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráty do komunálních voleb v Praze v příštím roce opět povede primátor Hřib, rozhodli o tom členové městské pirátské organizace. Hřib měl ve druhém kole volby jedinou vyzyvatelku, pražskou zastupitelku a místostarostku Prahy 10 Janu Komrskovou. Dostal 116 z 212 hlasů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Primátor Zdeněk Hřib

Článek

„Rád bych poděkoval všem, kteří se rozhodli mi dát hlas. Bude mi ctí reprezentovat pirátské hodnoty a prosazovat pirátský program i v dalším volebním období. Beru to jako pokračování svého závazku ze všech sil pracovat pro Prahu, ” uvedl Hřib.

Po prvním kole postoupil s nejvyšším počtem hlasů Hřib se 143 hlasy, Komrskovou podpořilo 109 členů a nominaci získal těsně také radní Prahy 12 Jiří Brůžek. Ten se jí nakonec vzdal a podpořil Komrskovou, jíž ale ve finále 85 obdržených hlasů nestačilo.

„Zdeňkovi bych ráda pogratulovala k vítězství. Pražská členská základna si vzhledem k výsledku přeje Zdeňkovo pokračování ve funkci, což já samozřejmě plně respektuji. Určitě mám v plánu usilovat o volitelné místo na pražské kandidátce a pracovat pro hlavní město jako zastupitelka,” popřála k vítězství primátorovi Jana Komrsková.

Hřib svou pozici lídra před členy obhajoval tím, že by byla chyba měnit tvář kampaně. „Známá tvář je v komunálkách důležitá. Proto také první na pásce byla posledně ODS, protože lidi znali Bohuslava Svobodu. Proto muselo ANO dělat bizáry s ‚obytným mostem‘, aby představili Stuchlíka. Pokud i my budeme muset znovu představovat lídra, tak dohromady s náklady na antidezinfo nám už na představování našich vizí nic nezbyde,“ uvedl.

Lídr Prahy sobě Čižinský chce kandidovat na primátora

Domácí

Straníky také ujišťoval, že si věří na předvolební debaty, protože se v problematice pražské politiky orientuje a umí na konfrontace pružně reagovat. Odkázal také na 65 265 fanoušků na Facebooku, přičemž v minulých volbách získali Piráti odhadem 66 555 voličů.

„To stačilo na 17,07 procenta a primátorský řetěz. Takže opravdu nemusíme oslovovat 51 procent. Není důvod se tvářit jako catch-all party. Výsledky voleb do Sněmovny to potvrzují,“ napsal.

Komrsková na pirátském fóru slibovala změnu a návrat k pirátským kořenům. V debatě se mimo jiné musela vypořádat s dotazy, jak by reagovala na kampaň konkurence, že Piráti neumějí řídit město a změnou lídra to potvrdili.

SPOLU uvažuje, jak sesadit Hřiba. Má kandidáta na primátora?

Komunální volby

„Naše politická konkurence na nás má jistě připravenou celou baterii střel pod krycím názvem Anti-Hřib a v případě výměny lídra budou muset řadu svých argumentů nejprve trochu překopat, takže bych vůbec nepředbíhala v tom, kdo a s čím na nás bude útočit,“ odpověděla.

„V minulé kampani jsme museli investovat více času do Zdeňka, který nekandidoval jako politicky známá tvář, a zvládli jsme to,“ poznamenala rovněž.

SPOLU už budou ztrácet, míní Hřib

Komrsková ocenila, že současné vedení Prahy není spojeno s korupčními kauzami jako v minulosti, nicméně mu vytkla „nedostatek sebereflexe a odcizení od běžných problémů Pražanů“.

Bartoš oznámil kandidaturu na šéfa Pirátů. A posypal si hlavu popelem

Domácí

„Mediální obraz Pirátů jako těch, kteří chtějí vyvlastňovat byty nebo bojují proti automobilitě, se nám nepodařilo vyvrátit a bylo to použito i v parlamentních volbách,“ uvedla.

Podle Hřiba je třeba se zaměřit na sídliště a lidi, co jezdí MHD. „Proto jsem vyjednal peníze z EU na revitalizaci veřejných prostranství a investice do MHD. A taky si dovolím připomenout, že já osobně bydlím na sídlišti a do práce jezdím MHD,“ sdělil.

„Nechtěný“ Dostál: Piráti se hádají, jak moc být progresivní levice

Domácí

Podle jeho slov mají Piráti zůstat značkou, která budí emoce a přináší nové věci, které občas někoho naštvou. „Představa, že lze vyhrát nějaké důležité volby tak, že se všemi budeme kamarádi, a tedy budeme všem úplně fuk, není založena na realitě,“ dodal.

Také předpokládá, že ANO výrazně neposílí a strany koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) už budou ztrácet. „Jejich mentální model nebude schopen řešit omikron a ani další aktuální výzvy, nebudou schopni řešit vysoké zadlužení, vyplavou na ně korupční kauzy, podivní sponzoři, dozvíme se více o Brnu a donu Pablovi,“ uvedl v narážce na brněnskou přezdívku ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Hřib: Prahu jsme přebírali v katastrofálním stavu. Na dopravní infrastruktuře je dluh 30 miliard

Domácí

„Komunálky navíc nebudou příběhem o porážce Babiše. SPOLU nezopakuje v Praze v komunálkách výsledek ze Sněmovny,“ napsal.

Bývalý šéf mediálního odboru Mikuláš Ferjenčík, který pozici opustil po sněmovním volebním fiasku, ocenil oba kandidáty. „Nicméně volba je jasná. Piráti, kteří mají chuť hájit naše působení na magistrátu, nechť volí Zdeňka. Piráti, kteří mají za to, že musíme začít znova, nechť podpoří vyzyvatelku,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám