Hlavní obsah

Na hrubý pytel hrubá záplata, brání se Spolu kritice prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici koalice Spolu sice chápou, že se prezident Petr Pavel zastal hnutí ANO proti jejich antikampani do evropských voleb, ale trvají na tom, že se trefili do černého. Na hrubý pytel hrubá záplata, zní například z ODS.

Foto: sociální sítě ODS

Plakát hnutí ANO, který koalice SPOLU předělala na antikampaň.

Článek

„Poté, co o nás a našem premiérovi hnutí ANO říká například kvůli muniční iniciativě, tak se mohou jen těžko divit, že bychom nereagovali. Na hrubý pytel hrubá záplata. Takže nevím, jestli to pan prezident cítí správně,“ řekl Novinkám šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Pavel ve středu na síti X napsal, že kampaň dělající z hnutí ANO přívržence Ruska je stejně nefér a nebezpečná, jako výroky předsedy ANO Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady.

Pavel: Antikampaň Spolu je nefér a nebezpečná

Domácí

Koalice Spolu si zaregistrovala internetovou doménu Česko, pro tebe všecko (https://www.ceskoprotebevsecko.cz), což je předvolební heslo ANO. Na stránku pak umístila parodii plakátu ANO, na kterém je jednička kandidátky ANO Klára Dostálová s Babišem. A místo českých vlajek jim na tváře přimalovala ruskou vlajku a doplnila sloganem: Rusko, pro tebe všecko.

Fiala: Prezidenta chápu, ale podívejte se na Babiše

Premiér Petr Fiala (ODS) prezidentovi rozumí. „Chápu prezidenta, že se snaží usmiřovat společnost a být nadstranický. Je to naprosto v pořádku a je to jeho role,“ řekl Fiala. Dodal, že ale v porovnání s přístupem Babiše a dalších politiků ANO neudělali nic hrozného.

„Ať se každý podívá na sociální sítě Andreje Babiše, co za lži a odpornosti téměř každý den vykládá o mně a vládě. Je to permanentní negativní kampaň, takže si myslím, že ANO může unést trochu nadsázky,“ poznamenal premiér.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová v reakci na antikampaň hovořila o „hybridním útoku“ pětikoalice.

Vláda se bojí míru a konce války, hřmí Schillerová

Domácí

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se diví, že Babišovi podobná kampaň vadí, když v prezidentské kampani podsouval, že Petr Pavel zavleče zemi do války. „My jsme si pouze udělali srandu z Andreje Babiše a jeho kampaně, abychom ukázali, jak populisté jako on nemluví systematicky pravdu,“ řekl Novinkám Zdechovský.

Lídr kandidátky Spolu a europoslanec ODS Alexandr Vondra Novinkám sdělil, že nemá rád dryáčnický styl kampaně, ale tentokrát byl na místě, protože Babiš společnosti neustále tvrdí, že vláda chce válku a Ukrajinu podporuje proto, že nemá jiný politický program. „Používá úplně stejnou argumentaci jako Putinova propaganda. Konečně sám prezident Pavel byl ze strany Babiše terčem stejně podlých útoků. Někdy prostě platí na hrubý pytel jen hrubá záplata. On v bílých rukavičkách nehraje nikdy. Takže někdy zkrátka praštíme do stolu i my,“ uvedl Vondra.

Také poslanec TOP 09 a kandidát do europarlamentu Ondřej Kolář je rád, že prezident kampaň koriguje, protože by měl být nestranný. „Nemám rád antikampaně, ale jsem rád, když se upozorní na to, že Andrej Babiš není dobrý člověk. Byť bych si vybral jiný styl a jinou formu,“ dodal.

Babiš na billboardech straší válkou, kterou ale prezident nevyhlašuje

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám