Hlavní obsah

V DPH na pivo se nevyznají ani sami poslanci. Podívejte se na anketu ze Sněmovny

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skoro celá Česká republika se už přes týden baví tím, jaký zmatek bude od května v sazbách DPH na pivo. Novinky se zeptaly několika zákonodárců, jak se v novém systému vyznají oni sami. Na výsledky ankety se podívejte ve videu.

V DPH na pivo se nevyznají ani sami poslanciVideo: Novinky

 
Článek

První otázka zněla: „Dáte si točené pivo v restauraci a odnesete si ho na zahrádku dané restaurace. Jaké bude DPH?“ Správná odpověď je 10 procent. Od května totiž bude do 10procentní sazby DPH spadat točené pivo podávané v restauračních zařízeních.

Ze sedmi poslanců odpověděli správně pouze čtyři. „Přiznám se, že v tom je takový chaos, že nevím,“ řekl Novinkám třeba poslanec vládní ČSSD Jan Birke.

Pan Lorenz či Trautenberk. Nové zdanění piva nepřestává Čechy fascinovat a bavit

Domácí

„Myslím že po tom, co se rozběhlo s DPH, je potřeba přijít s novým vysokoškolským oborem: daňový pivní poradce. Je z toho guláš. Pokud chtěl premiér zlevnit pivo, měl jít cestou spotřební daně. Když si dám točené a dám si ho na zahrádce, tak to bude 15 procent,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

„Hlavně aby to pivo bylo studené a dobré. Bude tam 21 procent,“ tipoval šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

V sazbách má zmatek i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Záleží, jak velké zázemí je v hospodě. Ale já už šest let nepiji alkoholická piva. Tak tam bude 10 procent bez servisu a 15 procent se servisem,“ řekl.

Správnou odpověď naopak věděla třeba ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) nebo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nedomyslelo se to. ČSSD si sype popel na hlavu kvůli komedii kolem DPH na pivo

Domácí

Zákonodárci ale plavali i v dalších modelových situacích. Na otázku, jaké DPH bude na lahvové pivo v restauraci, neznal správnou odpověď šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Očekával bych tam 15 procent, ale lahvové pivo moc nepiju,“ řekl Novinkám. Správná odpověď? 21 procent.

Poslanec ODS Marek Benda zase nevěděl, jaké DPH bude na nealko pivo koupené u stánku. Benda řekl, že to bude 21 procent, správná odpověď je ale 15 procent.

Sazby DPH u piva se budou měnit od května, vláda změny prosadila ruku v ruce se spuštěním 3. a 4. fáze elektronické evidence tržeb.

Na točené pivo v restauracích bude platit sazba 10 procent, ve stáncích a na pivo s sebou zůstane sazba 21 procent. Na nealko pivo v restauracích se bude vztahovat také 10procentní sazba, na nealko ve stáncích ale 15procentní.

„Idiotská teoretická tabulka” cloumá českou politikou, komedii kolem DPH na pivo chce řešit vládní ČSSD

Domácí

Chaos se nelíbí opozici, ale ani vládní ČSSD. Ta v úterý přiznala, že se „to nedomyslelo” a při snižování DPH si zákonodárci neuvědomili, jaký chaos to může způsobit. Sociální demokraté si nechali zpracovat analýzu, kterou chtějí přinést hnutí ANO na koaliční radu. Co analýza obsahuje a co by se v DPH na pivo mohlo změnit, ale neřekli.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá, že by vláda z DPH na pivo dělala bramboračku. Za chaos může podle něj „nějaký blb, co vytvořil idiotskou teoretickou tabulku“, jak napsal na sociální síti.

Anketa

Vyznáte se v chystaných sazbách DPH?
Ano, perfektně
13 %
Trochu tápu
6,2 %
Vůbec
80,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5570 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám