Hlavní obsah

Na Chebsku se ráno třásla zem

Na západě Čech se po delší době opět výrazněji otřásla země. Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR ve čtvrtek informovala, že na Chebsku zaznamenaly seizmografy otřes s magnitudem 2,9. Výraznější seizmická aktivita byla v oblasti, kde se otřesy objevují pravidelně, zaznamenána naposledy v dubnu.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Seismogram ze stanice Vackov

Článek

Otřes se odehrál těsně po šesté hodině ranní. Upozornila na něj i mobilní aplikace Seislok, kterou pro informování o zemětřesení vytvořil Geofyzikální ústav.

„Síla otřesu byla asi 2,9 stupně, takže se téměř shoduje s tím, co ukázala automatická lokalizace. Otřes byl v hloubce necelých devíti kilometrů. Tentokrát se ale vyskytl jižněji, než bývá na Chebsku obvyklé; epicentrum bylo někde v okolí Mlhostova,” popsala Doubravová.

Zatímco na Chebsku se objevují převážně takzvané zemětřesné roje, při kterých se napětí v podzemí uvolňuje v podobě série menších otřesů, tentokrát šlo o izolovaný otřes.

Na jihu Čech se třásla zem

Domácí

Neměl ani následné dozvuky v podobě drobnější otřesů, které silný záchvěv obvykle doprovázejí.

Jestli šlo skutečně o samostatný otřes nebo začátek dalšího zemětřesného roje, je ale nyní zatím předčasné odhadovat, uvedla Doubravová.

Otřes zaznamenali i lidé v okruhu až desítek kilometrů v okolí epicentra. Citliví lidé jej mohli pocítit i na Sokolovsku.

V dubnu se na Chebsku vyskytl zemětřesný roj, ve kterém se objevovaly otřesy také o síle okolo tři stupňů. Při nich lidé slyší a cítí zachvění, ale až na výjimky nevznikají hmotné škody. Mohou ale třeba popraskat staré zdi nebo omítky.

Rakousko postihlo zemětřesení

Evropa

Nejsilnější zemětřesení v posledních několika desítkách let zasáhlo Chebsko v roce 1985. Tehdy otřesy dosahovaly magnituda až 4,6 stupně.

Při takové síle už praskaly zdi, padaly komíny nebo se rozbíjelo nádobí. Otřesy tehdy byly cítit intenzivně i desítky kilometrů daleko.

Reklama

Výběr článků

Načítám