Hlavní obsah

Na jihu Čech se třásla zem

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu v půl deváté ráno zasáhlo Rakousko zemětřesení, které se obešlo bez ničivých následků. Otřesy země však nahlásili na seismické stanici i někteří lidé z jihu Čech.

Foto: Geofyzikální ústav AV ČR

Záznam seismologické stanice Kašperské Hory.

Článek

„Rozhodně se mi tu netřásly hrníčky ani neposkakoval nábytek, ale všimla jsem si, že se zem jakoby mírně zachvěla a třásly se i listy na kytce,“ popisovala Právu Gabriela Hauserová, která bydlí ve čtvrtém patře panelového domu v Českých Budějovicích.

Rakousko zasáhlo zemětřesení o síle 4,5 stupně. Slabé otřesy pocítilo i Česko

Evropa

Jak uvedl ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleš Špičák, ohnisko zemětřesení ve středním Rakousku se nacházelo v hloubce dvou až pěti kilometrů. Zemětřesení o takovéto síle nezpůsobují škody, ale bývají pocítěna i na vzdálenost několika stovek kilometrů. Proto otřesy pocítili i lidé v Českých Budějovicích a okolí. Ojedinělé zprávy o otřesech pak přišly i z Plzně, Prahy a Uherského Brodu.

„Zemětřesení zaznamenaly velmi zřetelně všechny seismické stanice české regionální seismické sítě, jak je patrné z denního seismogramu stanice Kašperské Hory, která je svou polohou na jihu Čech epicentru zemětřesení relativně blízko,“ konstatoval Špičák.

Chorvatsko zasáhlo další zemětřesení

Evropa

Doplnil, že středně silná zemětřesení nejsou ve východních Alpách vzácností, což dokládá i mapa epicenter zemětřesení pocítěných v Rakousku od roku 1900. Naposledy Jihočeši pocítili otřesy na konci prosince při silnějším zemětřesení v Chorvatsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám