Hlavní obsah

Může ho volit jen hlupák. Novotný nesouhlasí s Vystrčilovou podporou Valenty

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeporyjský starosta Pavel Novotný se postavil proti místopředsedovi své „ODSky“ Miloši Vystrčilovi. Nelíbilo se mu, že šéf horní komory před druhým kolem voleb do Senátu podpořil na Uherskohradišťsku Ivo Valentu (Soukromníci), který zde obhajuje svůj mandát jako člen klubu ODS a stranu v minulosti také sponzoroval. Podnikateli vyčítá jeho xenofobní výroky i nynější podporu Trikolóry.

Článek

„Sponzora Trikolóry může volit jen duševní mrzák. Ivoše (Iva Valentu – pozn. red.) jako takového jen hlupák. Nevěřím mu ani dobrý den i bez Trikolóry. Je mi fuk, že jej podpořil Miloš Vystrčil a dává nám peníze,“ uvedl v úterý na Twitteru.

Opětovně k tomu však dodává, že Vystrčilův postoj chápe. „Miloš se zachoval k Valentovi fér. Kdybych si měl vsadit, tak si vsadím na to, že si to Ivoš vynutil a slušný Miloš prostě udělal to, co udělá vždy, byl fér. Nerad, určitě strašně nerad, ale byl. To je obdivuhodné, ne zavrženíhodné,“ sdělil Novinkám.

Novotný tak narážel na úterní vyjádření Vystrčila, který připustil, že Valenta umožnil svým vstupem do senátorského klubu ODS v roce 2018 nejenom jeho únorové zvolení, ale i dřívější vyjednání funkce předsedy horní komory pro jeho zesnulého předchůdce Jaroslava Kuberu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Novotný na kongresu ODS

Novotný sám však opakuje, že Valentovu kandidaturu ve druhém kole nemůže podpořit hned z několika důvodů. „Jde o člověka v minulosti pravomocně odsouzeného za korupci, člověka, který se nestyděl v minulé senátorské kampani hrát na xenofobní strunu, člověka, který financuje Trikoloru. Takovým člověkem slušný člověk pohrdá, tedy jím pohrdám,“ uvedl Novotný.

Kdyby v moravském regionu volil, podpořil by podle svého vyjádření jeho protikandidáta starostu Starého Města Josefa Bazala (KDU-ČSL).

Výsledky senátních voleb přehledně: Kdo jde do druhého kola

Volby do Senátu

Vedle politické činnosti je pak s Valentou spojen i jeho server Parlamentní listy, který bývá označován jako dezinformační, a kam Novotný často poskytuje rozhovory.

Novotný však nesouhlasí s tím, že by ho touto cestou nepřímo podporoval. „Nikdy neodmítnu rozhovor. Nota bene do takové žumpy. Jsem novinář v uvolněné funkci. Mám tedy pro PL podmínku, a sice, aby mě doslova citovaly. Ani jeden zásah, krom korektorských. A oni to plní,“ uvádí.

Závěrem také odmítl, že by měl současný rozpor jakýkoliv vliv na jeho vztah s Vystrčilem. „Je to jeden z mála politiků mé partaje, který mi dovede do očí před ostatními říct, co mu na mně vadí. A právě díky tomu, jaký máme vztah, kdy se vzájemně respektujeme a jsme k sobě upřímní, mi umožňuje napsat, co jsem napsal, a tušit, že nebude průšvih,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám