Hlavní obsah

Ústavní soud: Odškodné za výbuchy ve Vrběticích by mělo dostat víc lidí

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhověl návrhu 19 senátorů z klubu Starostové a nezávislí, kteří navrhli, aby odškodné za výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích získali i lidé, kteří tam nemají trvalý pobyt, ale fakticky tam žijí.

Foto: Policie ČR

Explozí zničený sklad munice ve Vrběticích (16. října 2014)

Článek

Původní ustanovení zákona o odškodnění mluvilo právě jen o lidech s trvalým pobytem. Soud zároveň otevřel také cestu k odškodnění lidí, kteří měli pobyt zapsaný na ohlašovně obecních úřadů. Plénum ÚS se soudcem zpravodajem Radovanem Suchánkem senátorský návrh projednalo urychleně a přednostně, neboť lhůta k pro uplatnění nároku u ministerstva vnitra končí 30. června.

„Požadavek trvalého pobytu na území některé z dotčených obcí představuje přímou diskriminaci zejména osob dlouhodobě fakticky žijících v obci, které v ní však nemají z nejrůznějších důvodů přihlášen trvalý pobyt. Nespravedlivost kritéria trvalého pobytu s dopadem na ústavnost dotčených ustanovení má podle ní umocňovat skutečnost, že z žádné právní normy nelze dovodit povinnost osob zapisovat konkrétní místa, kde se zdržují,“ napsali senátoři do svého návrhu.

Z odškodnění za Vrbětice postaví kraj nový most

Domácí

Odškodnění je rozdělené mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipovou, Vlachovice a Slavičín a také obyvatele s trvalým bydlištěm v některé ze zasažených obcí. Mezi obyvatele by stát mohl rozdělit podle dřívějších odhadů kolem 300 milionů korun.

Zákon vymezuje tři období mezi 16. říjnem 2014, tedy dnem exploze prvního skladu, a 13. říjnem 2020 jako dnem ukončení zásahu. Za každý den mají lidé nárok na 300 korun, 100 korun, respektive 20 korun. V případě města Slavičín zákon částky krátí na 20 procent, ovšem s výjimkou lidí z místní části Divnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám