Hlavní obsah

Mogheriniová v Praze pochválila ČR za konstruktivní přístup k migrační krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová se v pondělí při své návštěvě Prahy sešla s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), s nímž probrala hlavně otázku zvládnutí současné migrační krize. Mogheriniová ocenila, že česká vláda nejen v otázce uprchlíků zastávala při jednání v EU vyváženou a konstruktivní pozici.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek a šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová v Praze na tiskové konferenci

Článek

Zaorálek a Mogheriniová se shodli na tom, že pro evropskou zahraniční politiku je důležitá zejména jednota. Český ministr po jednání řekl, že klíčovou otázkou v tématu migrace je momentálně ochrana vnější hranice. Podotkl, že česká vláda na to dlouhodobě poukazovala a ukazuje se, že měla pravdu. Předpokladem pro úspěšné zvládnutí přílivu migrantů jsou podle něj fungující hotspoty.

„Není to dokonalé, musí se na tom zapracovat. Ochrana vnějších hranic je ta oblast, kde se EU má dohodnout na tom, že musíme být schopni to dělat společně," řekl český ministr.

Mogheriniová dodala, že Unie musí čelit krizím jednotně, a ocenila konstruktivní a vyvážený přístup české vlády nejen k otázkám, které se týkají migrace. „Pozice, kterou jste vyjadřovali vy i premiér, je vždy ta, která poukazuje na jednotu EU jako nezbytnou pro řešení krizí," uvedla. Česká republika podle ní zvolila chytrý přístup.

Evropa musí zajistit bezpečnost, řekl Zaorálek

Na jednání se podle Mogheriniové nemluvilo o nedávných útocích na ženy v německých městech. Oba diplomaté násilí důrazně odsoudili. Zaorálek podotkl, že podobné útoky jednoznačně dokazují, jak důležité je při přijímání uprchlíků dodržovat pravidla. Evropa je podle něj povinna zajistit, aby se přicházející lidé řídili zákony a nenarušovali bezpečnost.

Mogheriniová se Zaorálkem po dopoledním jednání společně vystoupí ve veřejné debatě nazvané Budoucnost Evropy v propojeném světě.

Odpoledne přijme Mogheriniovou ve Strakově akademii premiér Bohuslav Sobotka. Tématy jednání budou kromě Globální bezpečnostní strategie také situace v Evropě a otázka migrace.

Související témata:

Foto: Federica Mogherini, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Federica Mogheriniová

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

V programu šéfky unijní diplomacie je i schůzka s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) a dalšími členy parlamentu nebo s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám