Hlavní obsah

Ministři si navrhují větší odstupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministři zřejmě budou brzy odcházet s lepším odstupným. Kabinet premiéra Jiřího Paroubka totiž navrhl změnit systém, podle kterého se ministrům jejich odchodné vypočítává. Vláda navrhla, aby se ministrovi do jeho odchodného plně započítávala i doba, kdy byl poslancem.

Článek

Změnu navrhl kabinet již dříve, a to v rámci poslanecké novely zákona o omezení výhod zákonodárců. Předlohou se ve středu zabýval sněmovní rozpočtový výbor.

Stávající zákon o platech ústavních činitelů říká, že po odchodu mohou dostat politici maximálně pět platů. První z nich je poslední plat a další jsou za každý rok strávený v ústavní funkci. Ve funkci ministra mohou být behmě jednoho volebního období maximálně čtyři roky.

Spor o výši odchodného vypukl již koncem dubna, kdy končila vláda Stanislava Grosse a rodila se nová vláda Jiřího Paroubka. Zatím totiž není jasné, jak se léta strávená v politice do odchodného započítávají.

Jde i o statisíce

Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že odcházejícím politikům se do odchodného počítají pouze celé ukončené roky ve funkci v rámci jednoho volebního období. Předchozí "poslancování" se podle ministerstva do odchodného nezapočítává.

Plánovaná změna je dobře viditelná například u bývalého premiéra Stanislava Grosse. Plat premiéra činí 146 200 korun hrubého. Gross má tak nárok na tři platy, tedy dohromady na 438 600 korun.

Pokud by se ale jeho odchodné počítalo podle nového vládního návrhu, dostal by platů pět, tedy 731 000. Navíc by si tak přišel oproti současnému stavu na 292 000 korun.

Ještě ale není vůbec jisté, zda Sněmovna předlohu přijme. Sněmovní rozpočtový výbor dnes sice tento vládní pozměňovací návrh podpořil, předlohu jako celek ale nedoporučil sněmovně přijmout. To ale v tomto případě není směrodatné. Rozhodující bude až hlasování celé Sněmovny.

Reklama

Související články

Špidla složil mandát, dostane 674 500 korun

Bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) se v úterý vzdal svého poslaneckého mandátu. Svůj rezignační dopis ověřený notářem doručil osobně do sekretariátu...

Grosse čeká odchodné 731 tisíc korun

Bývalého premiéra Stanislava Grosse a někdejší ministry Vladimíra Mlynáře, Jaroslava Palase a Jaroslava Bureše zřejmě čeká statisícové odchodné. Dostanou...

Výběr článků

Načítám