Hlavní obsah

Špidla složil mandát, dostane 674 500 korun

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) se v úterý vzdal svého poslaneckého mandátu. Svůj rezignační dopis ověřený notářem doručil osobně do sekretariátu předsedy Sněmovny. Právu to potvrdil Libor Vacek z sekretariátu šéfa komory.

Foto: Petr Hejna

oblast Valensole

Článek

Špidla však jako ostatní odcházející premiéři i nadále používá služební automobil s řidičem a k dispozici mu zůstali osobní ochránci. Tyto výhody může využívat expremiér až do listopadu, kdy se stane evropským komisařem.

Špidla - na rozdíl od českých europoslanců - má podle zákona o platech ústavních činitelů nárok na odchodné. To v jeho případě dosáhne pěti měsíčních platů, což je 674 500 korun hrubého. Výše odchodného se počítá z platu, který politik pobíral poslední měsíc ve funkci. Špidla svou premiérskou funkci vykonával do 4. srpna, kdy byla jmenována nová Grossova vláda.

Jako řadový poslanec by dostal méně

Pokud by expremiér zůstal poslancem až do svého odchodu do Bruselu, jeho odchodné by se značně snížilo. Počítalo by se z platu řadového poslance, takže by si odnesl pět poslaneckých platů, tedy 232 500 Kč hrubého.

Špidla se nyní chystá na svůj nový evropský post a dává dohromady svůj šestičlenný tým. Na starost bude mít zaměstnanost a sociální záležitosti. Špidlův tým povede Španěl Ramiro Cibrián, který stál do loňského roku v čele pražského zastoupení Evropské komise.

V krátké době by měl Špidla definitivně opustit vládní Kramářovu vilu, a proto spolu s manželkou hledá bydlení v Praze. S návratem do Jindřichova Hradce, kde si Špidlovi pořídili na hypotéku domek, údajně zatím nepočítají.

V Evropě se cítí lépe

Podle informací ze Špidlova nejbližšího okolí se expremiér postupně vyrovnává s faktem, že ho v čele vlády i soc. dem. vystřídal Stanislav Gross. Stále přitom zvažuje případný návrat na domácí politickou scénu po skončení svého evropského angažmá. Vše ale bude záležet na tom, v jaké situaci bude za pět let sociální demokracie.

Expremiér je stále přesvědčen o úspěšnosti své vlády, což zdůvodňuje tím, že jeho projekt tříbarevné koalice pokračuje i nadále bez větších změn. Svůj pád podle dobře informovaných zdrojů chápe jako vzpouru části soc. dem.

Právě to byl údajně i důvod, proč se rozhodl pro odchod do Bruselu a proč si raději nevybral funkci předsedy Sněmovny. Volba šéfa parlamentní komory je totiž tajná a Špidla podle svého okolí neměl jistotu, že by byl zvolen. Obával se, že ho v takové volbě nepodpoří celá soc. dem a že útoky na jeho osobu ze strany některých soc. dem. poslanců budou jen sílit.

Mezi evropskými politiky naopak prý Špidla cítí podporu a autoritu.

Expremiéra ve Sněmovně nahradí písecký zastupitel a funkcionář soc. dem. Karel Kratochvíle, který by měl složit poslanecký slib na zářijové schůzi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám