Hlavní obsah

Grosse čeká odchodné 731 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalého premiéra Stanislava Grosse a někdejší ministry Vladimíra Mlynáře, Jaroslava Palase a Jaroslava Bureše zřejmě čeká statisícové odchodné. Dostanou ho ale jen v případě, když do tří měsíců nenastoupí do jiné ústavní funkce. Pravidla pro vyplácení odchodného upravuje zákon. Gross by si tak mohl přijít na 731 tisíc korun.

Článek

Z vyjádření mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové vyplývá, že Gross by asi mohl dostat pětinásobek premiérského platu (146 200), tedy 731 000 korun, a Bureš jeden ministerský plat - 103 900 korun. Mlynář a Palas by mohli mít každý trojnásobek předchozího platu, 311 700 korun.

Ministři mohou získat jeden až pět platů podle počtu ukončených let strávených v ústavní funkci. Gross byl předtím, než se stal předsedou vlády, čtyři roky ministrem vnitra. Řadu let byl také poslancem, loni se ale mandátu vzdal. Poslanci v minulosti byli i Palas a Mlynář, i oni ale již dříve mandát složili.

Podle Beránkové se však tato "poslanecká léta" do nároku na odchodné nezapočítávají. Kdyby ale převážil výklad, že se tam započítat mají, Mlynář i Palas by dostali pětinásobek mzdy, tedy téměř 520 000 korun.

Podle zákona se částka odchodného vypočítává z posledního platu ústavního činitele, k němuž se přičte stejná suma tolikrát, kolik roků ve funkci strávil. Maximálně se ale započítávají čtyři roky, takže odchodné může tvořit nejvýše pětinásobek předchozího platu.

Reklama

Související články

Gross se chce věnovat přípravě voleb 2006

Odcházející premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross se chce věnovat přípravě volební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny. Ty Českou republiku čekají...

Stanislav Gross podal demisi

Předseda ČSSD Stanislav Gross rezignoval na post předsedy vlády České republiky. S ním tak padla celá koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Gross předal svou...

Výběr článků

Načítám