Hlavní obsah

Ministři se přou o velvyslance u NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti) to zajiskřilo. Podle informací Práva se neshodli, kdo nahradí Jakuba Landovského, jemuž v srpnu skončí čtyřletý mandát českého velvyslance při NATO.

Foto: Právo

Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský

Článek

Podle informací Práva Černochová počítala, že do Bruselu pošle svého člověka – vrchního ředitele sekce obranné politiky a strategie Jana Jireše, který vyjednával česko-americkou obrannou smlouvu. S tím, že na jeho místo se vrátí Landovský, který na velvyslanectví před čtyřmi roky odešel právě z pozice tehdy ještě náměstka pro obrannou politiku.

Ale narazila, protože šéf diplomacie měl jinou představu. „Ministr Lipavský požaduje, aby šel do Bruselu člověk z Černína, protože dva minulé velvyslance nominovala obrana,“ řekl zdroj blízký vyjednávání.

Ministr Lipavský požaduje, aby šel do Bruselu člověk z Černína
zdroj Práva

Lipavský dokonce přišel s protinávrhem, aby se velvyslancem u NATO stal vedoucí odboru společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU David Konecký. Ten dříve vedl politickou sekci české delegace NATO v Bruselu.

S tím zase nesouhlasila Černochová. Pokud se oba ministři neshodnou, zůstane Landovský zřejmě velvyslancem déle. Podobný scénář nastal i u předešlého velvyslance u NATO. Landovského předchůdcem byl sedm let bývalý ministr obrany Jiří Šedivý, který dnes šéfuje Evropské obranné agentuře. Před ním ale byli velvyslanci třikrát kariérní diplomaté vyslaní Černínským palácem.

Foto: Právo

Černochová chce, aby do Bruselu jel Jan Jireš, ředitel sekce obranné politiky a strategie

Dělají tajnosti

Ministerstvo obrany ani zahraničí nechtělo rozepři komentovat. „V tuto chvíli nemohu sdělit žádné potvrzující informace. Nadále platí, že jmenování velvyslanců nemůžeme komentovat s ohledem na režim, ve kterém proces probíhá,“ řekl Právu mluvčí Černína Daniel Drake.

„Výběr velvyslanců, tedy i post vedoucího stálé delegace ČR při NATO, je věcí vlády a prezidenta. Konkrétní jména možných velvyslanců se však do ukončení tohoto procesu obecně veřejně nekomentují a nepotvrzují,“ sdělil Právu mluvčí obrany David Jareš.

Pokud se Černochová s Lipavským na jménu shodnou, musí ho poté nechat schválit vládou a stvrdit prezidentem Petrem Pavlem.

Landovský otázku, zda mu bude jeho mandát v čele zastupitelského úřadu prodloužen, nechtěl komentovat. Podle kandidáta ministerstva obrany Jireše se hledá shoda. „Ještě se to řeší. Snad bude jasno během následujících týdnů,“ napsal Právu Jireš.

Velvyslanectví při NATO zastupuje Českou republiku v sídle Severoatlantické aliance v Bruselu. Velvyslanec chodí na zasedání rady Aliance, která probíhají každý týden. Jednou za půl roku se rada schází na vysoké úrovni, kdy na jednání dorazí prezident, premiér, ministr obrany nebo zahraničí.

V české stálé delegaci působí padesátka pracovníků z ministerstev zahraničí, obrany a také z armády. Momentálně má delegace napilno hlavně kvůli válce na Ukrajině a také přípravě summitu, který proběhne letos v červenci v litevském Vilniusu. Na něj se letos chystá jako hlavní představitel ČR prezident Pavel.

Velvyslanec ČR při NATO Landovský: Ztráta důvěry kvůli Babišovi zatím nehrozí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám