Hlavní obsah

Ministra obrany Spojených států přijme i Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr obrany Lloyd Austin v pátek navštíví Česko. Kromě jednání s ministryní obrany Janou Černochovou a s premiérem Petrem Fialou (oba ODS) navštíví na Hradě i prezidenta Miloše Zemana.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Článek

Podle obrany bude tématem válka na Ukrajině a pomoc tamní armádě. Na přetřes přijdou i velké nákupy. Česko chce v USA pořídit 24 stíhacích letounů F-35, jejich cena se odhaduje až na 80 miliard korun.

Od americké vlády česká armáda už čeká 12 vrtulníků Bell, nyní se jedná o americkém daru dalších osmi olétaných strojů. Ministerstvo obrany s americkou vládou vyjednává smlouvu, která má usnadnit pobyt amerických vojáků na českém území.

Česko může na východní hranici NATO nasadit až 1200 vojáků, schválili poslanci

Domácí

Ve středu Sněmovna rozhodla o působení českých vojáků v zahraničních misích na příští dva roky. Podle mandátu, který už schválil Senát, bude moci česká obrana vyslat na východní hranici NATO do Pobaltí, Polska, na Slovensko a do Maďarska až 1200 vojáků. Dalších 20 bude chránit zastupitelský úřad v Kyjevě.

Pro bylo 141 ze 157 poslanců. Proti hlasovalo všech 15 přítomných zákonodárců SPD.

Plán počítá s možností krátkodobého pobytu až 800 vojáků zemí NATO na českém území. V žádném případě to neznamená mandát pro jejich trvalé působení nebo zřízení základny na českém území, ujistila poslance Černochová. Náklady na mise mají podle ní činit ročně 1,4 miliardy korun, což je méně než v uplynulých dvou letech.

Česká armáda dostane od USA osm vrtulníků zdarma

Domácí

Plán nepředpokládá další působení české armády ve výcvikové misi EU v Mali a v Iráku. Pokud by Irák o české vojáky požádal, mise se bude schvalovat zvlášť.

O dalším působení v unijní misi v Mali se podle Černochové diskutuje v EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám