Hlavní obsah

Blatný: O rozvolnění nelze teď uvažovat

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření epidemie onemocnění covid-19 by mohlo v Česku začít zpomalovat od 10. ledna. V nemocnicích, které se blíží ke svým limitům, se i v příštích dnech očekávají nárůsty pacientů. Kvůli tomu podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) žádné rozvolňování není na pořadu dne.

Foto: ČTK

TK ministra Blatného k hodnocení vývoje epidemie

Článek

„Zátěž nemocnic je nesmírná a nelze uvažovat v současnosti o rozvolňování opatření, protože si nikdo z nás nepřeje, aby se situace dostala do rizikových scénářů,” řekl na pravidelné páteční tiskové konferenci ke zhodnocení vývoje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Dušek: Vánoce se začínají projevovat. Nakažení senioři budou plnit nemocnice

Domácí

V dalších dnech se očekává, že do nemocnic budou proudit další pacienti, protože nákaza se nyní výrazně šíří mezi seniory, kteří patří mezi zranitelné skupiny a mají větší pravděpodobnost těžšího průběhu nemoci. Denně nyní přibývá v nemocnicích 150 až 200 pacientů.

O 40 procent více nakažených z rizikových skupin

V posledních třech dnech podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška přibylo denně zhruba tři tisíce nakažených z ohrožených skupin, což bude mít dopady na lůžkové kapacity. Mezitýdně jde o čtyřicetiprocentní nárůst.

„Situace je velmi riziková, počet pacientů na jednotkách intenzivní péče je 1100, což je opravdu vysoké číslo. Vysoce intenzivní péči pak potřebuje přes 570 pacientů. Tahle čísla v následujících dnech půjdou nevyhnutelně nahoru. V dalších možná i deseti dnech se na to musíme připravit,” varoval Dušek.

S odkazem na modely předpověděl, že v příštím týdnu bude nemocniční péči nevyhnutelně potřebovat 8000 tisíc pacientů. „S vysokou pravděpodobností se dotkneme devíti tisíc pacientů denně,” doplnil s tím, že zlom by mohl přijít okolo 15. ledna.

Nemocnice se blíží limitům, personál došel

„Musíme se připravit na to, že v jednom dni by mohlo být hospitalizováno 12 tisíc pacientů,” varoval Dušek. Na JIP se očekává až 1400 pacientů, nyní jich je na lůžkách zhruba 1100. „Bohužel realistický scénář je ten, že počet může být 1800. Bude záležet na tom, jak rychle se projeví opatření,” doplnil a současně apeloval na občany, aby platná opatření dodržovali.

Podle náměstka minstra pro lůžkovou péči Vladimíra Černého se zdravotní systém blíží svým limitům. „Hlavním limitem je v současnosti personál, jde o fakt, se kterým musíme pracovat. Není to řešitelné do nekonečna,” přiblížil největší problém systému Černý s tím, že možnosti navýšení personálu už nejsou.

Blatný k tomu doplnil, že spolehlivou cestou, jak vrátit do provozu chybějící nakažené zdravotníky, je jejich naočkování či otevření škol, tak aby například zdravotní sestry nemusely doma zůstávat s dětmi.

V posledních dnech se spekulovalo o možné aktivaci polní nemocnice v pražských Letňanech. Černý to v pátek odmítl s tím, že tomu brání právě chybějící personál. „Nemocnice se zatím neotevře. Abychom mohli plně využít kapacitu, museli bychom využít personál, který v tuto chvíli nemáme,” uvedl.

Vláda prodloužila do 22. ledna i omezení provozu škol

Věda a školy

Efekt opatření by se mohl projevit 10. ledna, avšak za předpokladu, že jsou dodržována. Poté by mohlo šíření epidemie začít zpomalovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám