Hlavní obsah

Krematoria nestíhají, mrtví se budou převážet

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Česku nestíhají krematoria, nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji. Po středečním jednání Ústředního krizového štábu to sdělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl také, že se kvůli tomu chystá převoz asi 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí.

TK po jednání krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

„Byli jsme vyzváni, abychom reagovali na plné kapacity krematorií v Moravskoslezském kraji. Situace je tam komplikovaná již nějakou dobu. Kapacita dlouhodobě nestíhá. Nyní by tak měl být proveden převoz asi 50 těl do Hustopečí, které nabídly volnou kapacitu,“ sdělil po jednání štábu Hamáček.

V moravských krematoriích to začíná být kritické

Domácí

Podle něj se ale tento problém netýká zdaleka pouze severní Moravy, i když právě tam je situace nejhorší. „Budeme mapovat situaci v celé České republice, kapacity jsou vytížené i v jiných krajích,“ dodal.

V jiných krajích sice kapacita zatím překročena není, blíží se ale podle Hamáčka maximu. „V dalších dnech může dojít k překročení kapacit i v jiných krajích,“ řekl ministr s tím, že nejvíce volných míst má Praha.

Tisíce mrtvých navíc. Do listopadu zemřelo více lidí, než je běžné za celý rok

Koronavirus

Přes 1500 zesnulých měsíčně 

Na vytíženost krematoria Ostrava upozorňoval tento týden hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO), podle kterého nestíhá zpopelnit všechny zemřelé. Krematorium je totiž jediné v celém Moravskoslezském kraji, který je velmi lidnatý. Epidemie koronaviru se zde šíří velmi rychle, proto přibývá i úmrtí na covid-19.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) uvedl pro Právo, že už přes dva měsíce je situace v ostravském krematoriu, které vlastní město, kritická.

„Běžně se v ostravském krematoriu zpopelňuje 800 až 900 zesnulých měsíčně. Maximálně dlouhodobě udržitelná kapacita je 1200 těl měsíčně. Jenže za listopad a také za prosinec zde bylo spáleno přes 1500 zesnulých,“ uvedl primátor.

Ostravské krematorium nestíhá. Hejtman chce přerozdělení nebožtíků

Koronavirus

V kraji zemřelo doposud 1556 lidí s koronavirem, celkově se tam nakazilo již přes 95 tisíc lidí, z nichž téměř 20 tisíc se s nemocí aktuálně potýká.

Epidemiologická situace se v České republice v posledních dnech opět zhoršuje. Za úterý přibylo rekordních 17 278 nově nakažených.

Rekordní přírůstky nakažených v Praze, středních Čechách a Zlínském kraji

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám