Hlavní obsah

Ministr Bek vyhlíží další tři miliardy pro školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rozpočtu školství přibudou tři miliardy korun, které mají pro letošek vykrýt všechny nedostatky. Avizoval to v úterý ve svém projevu v Senátu ministr školství Mikuláš Bek (STAN) při auditu vzdělávací soustavy, který uspořádala organizace pro informace ve vzdělávání EDUin.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Rozpočet poroste. V tuto chvíli to je o osm miliard víc než loni, ale s velkou pravděpodobností získáme jedenáct miliard navíc. Dostáváme se k číslu, které ministerstvo školství prosazovalo od počátku debaty o rozpočtu. Umožní nám projít tímto rokem bez větších kolizí a zároveň se otevře cesta k některým strukturálním změnám. Čeká nás velmi rychlá debata s kraji a obcemi o převodu financování některých pozic,“ řekl Bek.

Zatím není jasné, jak se budou ještě letos peníze do škol rozdělovat. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka to může být složité. „Dřív ministr říkal, že by museli změnit rozpisy škol, což je harakiri. Co když už někteří ředitelé začali propouštět?“ řekl Právu.

Pedagogům vzrostly platy o 1663 korun. Cíle vlády se vzdalují

Věda a školy

Bek rovněž zmiňoval, že se dodatečné peníze rozdělí krajským úřadům do jejich rezerv a zřizovatelé by o ně měli žádat prostřednictvím dohodovacího řízení. „To je ale hodně administrativně náročné a ne každý si o to požádá,“ řekla Právu hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN), která má v Asociaci krajů školství na starosti.

Ministr v úterý uvedl, že se s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) dohodli, že budou hledat cesty, jak posílit rozpočty obcí, které jsou právě nejčastějšími zřizovateli základních škol.

Bek už dříve navrhoval, aby přestal provozní pracovníky škol, tedy například kuchařky, uklízečky, školníky, účetní či správce IT, platit státní rozpočet, ale právě obce. Těm by se pak mělo navýšit rozpočtové určení daní.

Už žádné překotné změny, zní ze škol

Domácí

Školám aktuálně chybí peníze na platy sedmi a půl tisíc nepedagogických pracovníků. Podle Beka byla většina z daných pozic vedena jako neobsazená. Ale z toho dva a půl tisíce úvazků bylo obsazených. Na jejich platy by bylo zapotřebí 800 milionů korun.

Původně chtěl Bek vyjednat ve vládě alespoň tuto částku a zvažoval zmíněnou cestu rezerv krajských úřadů. V současnosti by ale jejich objem vystačil maximálně na pět set úvazků. Navíc jsou podle krajských představitelů tyto peníze určeny na jiné účely, například na asistenty pedagoga.

Při prvním koaličním jednání byl Bek společně s reprezentanty dalších školských asociací odmítnut s tím, že se má vrátit znovu v létě a podle ekonomické bilance by se mohly finance doplnit. Nyní se karta obrací.

„Jako ve vetokracii“

Bek si na auditu postěžoval, že systém financování českého školství je příliš plošný a nelze jeho prostřednictvím sledovat strategické cíle. Nepřijde prý žádná radikální změna, ale regulace.

Připomněl, že by vláda v nejbližších dnech měla projednat ministerský návrh, kterým se financování škol částečně změní. Mělo by zvýhodnit školy, ve kterých se koncentruje více dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.

Šance na 800 milionů pro nepedagogy ještě je

Domácí

Zároveň má zákon regulovat financování podle počtu odučených hodin. Dále chce novela zakotvit ve školách pozice školních psychologů a speciálních pedagogů a zajistit spádovost pedagogicko-psychologických poradenských center, aby každá škola měla k ruce odborníka.

Bek připustil, že se změnám ve školství příliš nedaří.

„Většina z nás si uvědomuje, že tempo, jímž se nám daří uskutečňovat změny, není oslnivé. Myslím, že se pro náš systém hodí termín vetokracie, kterým filosof Francis Fukuyama popisuje stav, ve kterém klíčoví aktéři vzdorují změnám. Ne že by pochybovali o jejich užitečnosti, ale protože se nechtějí vzdát nějaké výhody. A každý pokus o změnu pak naráží na poměrně silnou rezistenci,“ řekl ministr.

Odkladů je příliš. Přípravné třídy ale nerušte, radí odborníci

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám