Hlavní obsah

Mění se hygienická pravidla. Školy mohou bobtnat a zavádět i unisex záchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvolněnější hygienická pravidla přestanou omezovat kapacity škol. Vyplývá to z návrhů vyhlášek, které by měly rozvázat ruce zřizovatelům a umožnit jim pružnější a levnější výstavbu. Návrhy jsou ve finální fázi. Odpadnout by měly třeba přesné počty umyvadel a záchodů na počet osob, zůstanou naopak vysoké nároky na kvalitu vzduchu ve třídách.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Změny odpovídají moderním trendům běžným i jinde ve světě. Rozvázat ruce by měly například krajům, jež také patří ke zřizovatelům škol.

„Velmi to pomůže při rekonstrukcích, úpravách a přístavbách. Budou se realizovat projekty, které by se kvůli zbytečným regulacím nedělaly. Třeba internáty mají vysoké stropy, což nevyhovuje běžným třídám, nyní bude možné tyto prostory na třídy změnit,“ řekl Novinkám a Právu radní pro školství Středočeského kraje Milan Vácha (STAN).

Formálně se jedná o tři vyhlášky, jež řeší bezpečnostní a technické předpisy. Vyhlášky nyní posuzuje komise Legislativní rady vlády, v platnost mají vejít 1. července.

Poslanci zdravotního výboru chtějí v hygienické vyhlášce zachovat ploty u MŠ i oddělená WC

Věda a školy

Z hygienického hlediska se bude klást důraz zejména na zajištění kvality vzduchu ve vzdělávacích prostorech. Skončí také dohled hygieniků nad počtem záchodů na určitý počet osob, nebude rovněž zapotřebí umyvadlo v každé třídě.

Odpadne i nutnost oddělených pánských a dámských toalet. Variantou je třeba vzor záchodů pro vozíčkáře, kde je zajištěno soukromí pro obě pohlaví.

Ruší se i pevně stanovená výměra plochy třídy a její povrchová úprava. To, že se nebude v omezeném prostoru hemžit přespříliš dětí, má zajistit právě norma o kvalitě vzduchu. Celkově vyhláška více spoléhá na rozumnou úvahu zřizovatele.

Sleva za pár centimetrů

Iniciátorkou změn, které loni vyvolaly na sítích vlnu rozličných námitek, je poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Podle ní byla spousta protestních hlasů neopodstatněná.

„Vyhláška například nenařizuje strhávat ploty v okolí mateřských škol. Pokud je třeba prostor ochránit před pohybem cizích osob, je jasné, že tam musí být. Ale že by každá školka měla mít plot, tam napsáno není,“ popsala Novinkám a Právu.

Bude na zřizovateli a projektantovi, jak se se stavebními úřady vypořádají. „Děti v malé obci si mohou hrát na obecním hřišti a nemusí mít snad speciálně vlastní zahradu,“ upozornil Vácha na další novinku.

Obavy o bezpečnost kvůli plotům měla například šéfka Asociace předškolní výchovy Hana Splavcová. Více jí však vadilo, že hygiena už nebude kontrolovat výměru kubických metrů vzduchu na dítě, což by mohlo vést k tomu, že budou děti ve stísněných prostorách.

„Kvalitu vzduchu si mohou zajistit zařízením na čistění vzduchu, ale děti tam přece nemohou být nasáčkované,“ řekla Novinkám a Právu.

Podle Zajíčkové jsou ale třeba velkou překážkou v úpravě budov normy, kvůli nimž je třeba dělat rozsáhlé rekonstrukce kvůli pár centimetrům ve výšce stropů či parapetů.

„Někdo by také měl vykácet stromy, protože jsou příliš blízko oknům. Dnes je však žádáno, aby byl objekt zastíněn, kvůli intenzitě slunečního svitu,“ dodala poslankyně.

Snadnější rozšiřování prostorů škol vítá ředitelka ZŠ Bystřice na Benešovsku Jana Servusová. „Školy nebudou snižovat hygienické normy a měnit stávající prostory. Ani neočekávám sexuální revoluci kvůli unisex záchodům. Viděla jsem to ve školách ve Finsku, Estonsku. Byla to kabinka s dveřmi rovnou z chodby, jak to známe z restaurací,“ sdělila Novinkám a Právu.

Přijímačky na střední má posílit další zlepšovák

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám