Hlavní obsah

Šance na 800 milionů pro nepedagogy ještě je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy mají ještě šanci, že dosáhnou alespoň na část peněz na platy nepedagogických pracovníků. Celkem chybí osm set milionů korun na dva a půl tisíce pozic. Na čtvrtečním večerním neformálním zasedání vlády svitla naděje na dorovnání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Ministři se dohodli na dalším postupu při projednávání požadavků. Věříme, že jsme blízko dohody o řešení otázky financování nepedagogických pracovníků. V příštím týdnu to bude předmětem jednání mezi ministerstvem školství a ministerstvem financí,“ napsala Právu mluvčí resortu školství Tereza Fojtová.

Z předchozích vyjádření vyplývá, že by se o dohodnutou částku posílily rezervy krajských úřadů a školy by mohly u nich požádat o navýšení svých rozpočtů, pokud jim chybí peníze na nepedagogické pracovníky, tedy uklízečky, školníky, účetní či správce IT.

Dohromady vláda letos ušetřila na financování 7500 nepedagogických úvazků, 5000 z nich je vedených jako neobsazené. Ani to však ředitele škol neuklidňuje, protože z peněz na neobsazené pozice financovali práci navíc, kterou odváděli skuteční lidé za chybějící kolegy.

Reklama

Související témata:

Související články

Už žádné překotné změny, zní ze škol

Čachry kolem peněz pro školy jejich ředitele rozladily. Shodují se, že neustálá improvizace z nejvyšších pater, nepředvídatelnost změn a nejistota celkové...

Koalice větší škrty ve školství nepřipouští

Snižování výdajů na školství až o 15 miliard, s nímž počítá výhled státního rozpočtu na rok 2025, koaliční špičky odmítají. Lídři Pirátů a Starostů hlasitě...

Výběr článků

Načítám