Hlavní obsah

Ministerstvo chystá reformu rozvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvody manželství by měly být v budoucnu výrazně jednodušší a rychlejší. Například už nebude potřeba uvádět u soudu příčiny rozvratu tohoto svazku a rovněž by měla být zrušena podmínka v podobě šestiměsíčního odděleného soužití. Sloučit do jednoho by se také měla řízení o rozvodu a o poměru k dětem. Soudy by nově rovněž nemusely v rámci rozvodového řízení oba manžele vyslýchat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Tyto a další změny navrhuje ministerstvo spravedlnosti v rámci tzv. rozvodové reformy, kterou představí jeho náměstek Antonín Stanislav (ODS) na pondělní tiskové konferenci ve Sněmovně. Novinky by se měly promítnout do občanského zákoníku, jehož novelu resort justice připravil a už v září rozeslal do meziresortního připomínkového řízení.

„Stávající úprava rozvodu manželství a řízení o rozvodu obsahuje některé prvky, které jsou z hlediska aplikační praxe hodnoceny jako překonané, komplikují a prodlužují proces rozvodu manželům, u nichž je rozvod nevyhnutelným řešením situace,“ sdělil Právu Stanislav.

V otázce spojení řízení o rozvodu a o uspořádání poměrů k dítěti do jednoho společného řízení doplnil, že by to mělo zamezit průtahům a celkově zjednodušit a zklidnit samotný rozvod manželů. Zároveň bude i nadále platit, že dohoda o dětech bude muset být schválena soudem.

Když spolu partneři zůstávají jen kvůli dětem

Vztahy a sex

„Skutečnost, že obsah dohody podléhá soudnímu přezkumu, v jehož rámci může soud ověřovat pravdivost uváděných tvrzení, vede rodiče k součinnosti a snaze o nalezení smírného řešení,“ míní náměstek.

Pokud se podle něj rodiče dokážou společně dohodnout na poměrech a všech záležitostech k dítěti, nebude nově potřeba ani ustanovit tzv. kolizního opatrovníka, který až dosud v řízení dítě zastupoval a byl jím zpravidla zástupce OSPOD. Podle navrhované úpravy by svého potomka zastupovali už jen sami rodiče, kteří „své dítě znají nejlépe, dokáží nejlépe odhadnout jeho potřeby a pojmenovat jeho zájem“.

Anketa

Absolvovali jste rozvod?
Ano, bylo to velmi náročné.
18,3 %
Ano, ale šlo to rychle.
26,3 %
Ne, ale asi mě to čeká.
9 %
Ne, ani to neplánuji.
46,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8695 čtenářů.

Spravedlnost chce zrušit většinu přísedících z lidu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám