Hlavní obsah

Spravedlnost chce zrušit většinu přísedících z lidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo výrazně omezit působení přísedících z řad laické veřejnosti. O záměru informovalo Právo už v dubnu, v pátek resort ústy svého mluvčího Vladimíra Řepky potvrdil, že návrh této změny v rámci zákona o soudech a soudcích předložil ke schválení vládě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo spravedlnosti

Článek

Přísedící z lidu už by podle novely neměli dále působit v soudních senátech u pracovněprávních civilních sporů ani v trestních senátech okresních soudů. Zůstanou pouze u těch nejzávažnějších trestních kauz u krajských soudů.

„Rozhodování v senátu za účasti přísedících bude do budoucna v trestním řízení před krajským soudem omezeno na skupinu nejzávažnějších trestných činů, mezi nimiž zůstávají především násilné trestné činy,“ upřesnil Řepka.

Reakce na problémy

Mluvčí doplnil, že návrh je reakcí na problémy spojené s účastí laických přísedících v soudním rozhodování, a vyjmenoval některé z nich: „Administrativní zátěž soudů, nedostatečná účast přísedících na projednání a rozhodování, komplikace spojené se sestavováním soudního senátu a často nepřiměřeně dlouhé soudní řízení.“

Přísedících bylo podle statistik ministerstva loni 5017, z toho 4025 u okresních soudů. Právě tam by už podle návrhu nově vůbec nebyli.

„Můj názor je, a tím se ještě zabývám, že by v trestních věcech u některých případů měl laický prvek být. Šlo by o závažné trestní věci,“ řekl už v dubnu Právu ministr spravedlnosti Pavel Blažek a tento názor pak skutečně v návrhu zákona je.

Přísedící u soudu říkají: Nejsme jen spící důchodci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám