Hlavní obsah

Mimořádný sjezd a volba nového vedení KSČM do říjnových voleb nebude

Novinky, ČTK, bož

Mimořádný sjezd KSČM se neuskuteční. Strana tak do voleb nebude volit nové vedení. V sobotu o tom rozhodl ústřední výbor strany na žádost třetiny okresních organizací.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip, který chce komunisty dovést až k volbám, po jednání novinářům řekl, že žádost byla motivována snahou o co nejlepší přípravu na volby.

„Nakonec jsme se shodli, že příprava je dostatečná a má dynamiku a že sjezd nebudeme organizovat,” uvedl. Sjezd strany s volbou nového vedení se tak uskuteční až v listopadu, tedy po volbách.

„V tuto chvíli platí termín v listopadu,” konstatoval po jednání místopředseda Petr Šimůnek.

Filip odmítá mimořádný sjezd KSČM

Domácí

Filip po dubnovém pokusu o odvolání uvedl, že KSČM nechce v podzimních volbách klesnout pod výsledek z roku 2017. Tehdy získala 7,76 procenta, se ziskem 15 mandátů dopadla nejhůře ve své polistopadové historii.

Filip vede KSČM přes 15 let. Loni po podzimním debaklu komunistů v krajských volbách uvedl, že znovu kandidovat na předsedu nebude.

V dubnu Filip řekl, že funkci dá k dispozici na sjezdu, který se má konat až po volbách, v listopadu. Uvedl tehdy také, že mandát vedení strany považuje za dostatečně silný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám