Hlavní obsah

Obědy nám vozí až na pole, lhali komunisti cizincům. Miliony Ukrajinců umíraly hladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sovětský diktátor Stalin se ve 30. letech minulého století rozhodl zničit jádro ukrajinského národa, který se nikdy nevzdal plánů na samostatnost. V roce 1932 a 1933 odsoudil miliony lidí k smrti hladem. Aby zakryl pravdu, vymyslel zvrácené divadlo pro cizí politiky a novináře, které překonalo všechny tradiční ruské potěmkiády.

Foto: Profimedia.cz

Třicátá léta. Celé vesnice umírají hladem, masový vrah Stalin se usmívá. V pozadí Nikita Chruščov.

Článek

Většina Ukrajiny se stala po 1. světové válce nedobrovolně součástí Sovětského svazu. Obyvatelstvo se s tím ale nesmířilo. Ještě roky po skončení války se šířily různé nepokoje a zformovala se ukrajinská povstalecká armáda.

Sovětský stát ukrajinským sedlákům postupně ukradl úplně všechno. Nejdřív stanovil nesmyslně vysoké normy na obilí, které nemohli splnit. To pak prohlásil za sabotáž a zabavil jim pole i zbytky obilí. Vesnice následně obklíčily sovětské jednotky, aby nikdo nemohl utéct. Přesto se podařilo uveřejnit informace o hladu na Ukrajině díky britským listům The Times a The Guardian. Sovětský Svaz pak zahájil informační válku, chrlil lži na všechny strany a přísně sledoval cizí diplomaty a novináře, aby něco neuniklo.

V roce 1933 navštívil Ukrajinu bývalý francouzský premiér Édouard Herriott s doprovodem a sovětští čekisté se začali činit v nejlepší tradici knížete Potěmkina. Cizinci byli neustále pod dohledem prověřených pracovníků, kteří jim říkali, kam pojedou a s kým mohou mluvit. Jakákoliv improvizace v cestě nebo neplánovaný rozhovor s obyvateli nebyl možný.

Mlátit do uranu palicí. Krušnohorské gulagy byly pro vězně peklem

Kultura

Setkání s kolchozníky (kolchoz byl kolektivní zemědělský podnik v SSSR) překypovala optimismem, soudruzi odříkali naučené repliky šťastných občanů, předvedli, že mají nadbytek jídla. Tvrdili, že teplé obědy jim vozí až na pole, a Francouzům navíc věnovali vyšívané košile. Herriot byl prý nadšen a francouzský tisk chválil Sovětský svaz.

Ukrajinská učitelka Oleksandra Radčenko si v té době zapsala do deníku: „Děti hladové, zmučené, vyzáblé, rozežírané červy, protože jedí jen kořínky, a i ty za chvíli nebudou. Do sklizně jsou ještě čtyři měsíce. Co bude?“

Sudetský tulák. Porsche byl český rodák, vizionář a Hitlerův miláček

Kultura

„V Charkově dochází k šílenostem z hladu. Kradou se děti a prodávají klobásy z lidského masa. Do léčky chytají i dospělé (silnější) pod záminkou prodeje bot.“

Za psaní deníku byla učitelka později odsouzena k 10 letům v gulagu. Informační blokáda se Stalinovi ze začátku dařila. Západ těžko mohl mít přesné informace, když ani Rusové většinou netušili, jaká hrůza se na Ukrajině odehrávala.

„... na Ukrajině byl hladomor. O tom jsem samozřejmě nic nevěděla, protože my jsme měli všechno. Dozvěděla jsem se to až od Leny,“ vzpomínala po letech manželka vysokého stalinského důstojníka Mironova.

V roce 1941 v Kyjevě zničili tisíce úředních složek, které mohly obsahovat informace o hladomoru, a bolševici pronásledovali každého, kdo o tom jen promluvil. Někteří prostí zemědělci byli naivní a mysleli si, že autor celého plánu Stalin o hladomoru neví. Psali mu proto dopisy. Patřil mezi ně třeba kolchozník Mykola Reva, který za to dostal šest let vězení. Podobných však bylo mnohem více.

Foto: Academia

Ukrajinské 20. století

Desítky osobních příběhů z dějin Ukrajiny přináší nová publikace Ukrajinské 20. století století historika Volodymyra Vjatrovyče. Pro doplnění kontextu poslouží také starší Dějiny Ukrajiny (Rychlík, Zilynskyj a Magocsi).

Reklama

Výběr článků

Načítám