Hlavní obsah

Česko si připomnělo odvahu Milady Horákové v boji za pravdu

Odvahu političky Milady Horákové v boji za pravdu a spravedlnost si v sobotu připomněli lidé v celé republice. Horáková se před 70 lety stala obětí justiční vraždy. Totalitní komunistický režim ji nechal popravit na základě vykonstruovaných obvinění z velezrady.

BEZ KOMENTÁŘE: Pieta za Miladu Horákovou na náměstí Václava HavlaVideo: Lucie Moučková, Novinky

 
Článek

Památku Horákové například v Praze uctil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo zástupci organizace Post Bellum, která spravuje sbírku vzpomínek pamětníků historických událostí Paměť národa.

První sobotní připomínka justiční vraždy Horákové odstartovala hned po půlnoci. Stala se jí několikahodinová projekce portrétu popravené političky s nápisem „Zavražděna komunisty“ na budovu vedení KSČM v centru Prahy. Projekce se konala symbolicky v hodinách, kdy se Horáková před 70 lety připravovala na smrt a psala poslední dopis svým nejbližším. Projekce pak skončila v čase 05:35, kdy byla Horáková 27. června 1950 oběšena.

Několik desítek lidí se sešlo u památníku Horákové ve Sněmovní ulici v Praze při pietě za oběti komunistického režimu nebo na náměstí Václava Havla v Praze.

V pražském Muzeu Kampa začíná výstava nazvaná Nezapomeňte na mne: JUDr. Milada Horáková a největší politický proces a v Olomouci se bude konat videoprojekce na budovu děkanátu právnické fakulty Univerzity Palackého.

Reklama

Výběr článků

Načítám