Hlavní obsah

Mimořádná schůze k Babišovi bude podle Fialy v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídři pěti koaličních stran se v úterý odpoledne dohodli na svolání mimořádné schůze Sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Babiš na to reagoval větou: „Vláda nezvládá řídit zemi a Sněmovna se bude zabývat soukromým e-mailem.“ Podle středečního vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) by schůze měla proběhnout v úterý 19. března.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Andrej Babiš a Petr Fiala na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyplývá to z mailu, který Babiš omylem poslal někomu jinému, než chtěl, a Novinky ho mají k dispozici. Spekuluje v něm i o rodině Lipavského.

To, že chce svolat mimořádné jednání Sněmovny, v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš v reakci na informace, na které Novinky v pondělí upozornily.

Má děti? Babiš si objednal složku na Lipavského. Jenže mail poslal, kam neměl

Domácí

Babiš v reakci na svolání mimořádné schůze ČTK napsal: „Lidé v této zemi chudnou, jsme nejhorší v Evropské unii, vláda nezvládá řídit zemi, ale zabývat se budeme jedním soukromým e-mailem. To mluví za všechno.“

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) sdělila, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy.

„Andrej Babiš svým sháněním materiálů na politické oponenty, naposledy ministra Jana Lipavského, prohloubil dno. Přitom pan ministr pouze pravdivě pojmenoval riziko, jaké představuje. Zejména o těchto rizicích chceme ve Sněmovně mluvit,“ řekla Pekarová Adamová.

K mimořádné schůzi Sněmovny se na síti X vyjádřil i premiér Fiala.

„Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny,“ uvedl Fiala.

Zájem o rodiny oponentů je něco, co do politiky nepatří, dodal ve středu premiér.

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech.

Koaliční politici Babiše kritizovali za to, že do politického boje zatahuje děti a používá metody komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině.

Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného.

Podněty ke svolání mimořádných schůzí podávají většinou opoziční strany, v tomto volebním období hnutí ANO, které k tomu má samo na rozdíl od SPD dostatečný počet poslanců. Vyvolávání takových schůzí koaličními stranami není úplně výjimečné.

Naposledy se Sněmovna sešla na mimořádné schůzi svolané z iniciativy vládního tábora v lednu. Poslanci na ní projednali v úvodním kole spornou předlohu o zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.

Podnět musí podepsat nejméně 40 poslanců. Předsedkyně dolní komory musí schůzi svolat v termínu do deseti dnů.

„Po tomhle se pomalu mizí z veřejného života“. Babiš to schytává za složku na Lipavského

Domácí

Očima Saši Mitrofanova: Nesvatá prostota

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám