Hlavní obsah

Metnar skončí. Co Šlechtová a Stropnický?

Právo, Radim Vaculík

Pokud jednání o koalici dospějí k úspěšnému konci, do nejostřeji sledovaného křesla ministra vnitra usedne místo nestraníka za ANO Lubomíra Metnara přímo šéf sociálních demokratů Jan Hamáček. Ten by logicky měl být i prvním vicepremiérem. Skončil by jako první místopředseda Sněmovny, čímž se otvírá cesta pro novou volbu zástupce ČSSD do vedení dolní komory. Metnar by prý z vnitra odešel a vrátil by se do společnosti Vítkovice jako manažer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Lubomír Metnar.

Článek

„Na devadesát devět procent to bude Hamáček. Ten post šéfa vnitra sám požadoval a ANO mu na to nakonec podle mých informací kývlo,“ řekl v pátek Právu informovaný zdroj.

Vedle vnitra má soc. dem. dostat ještě ministerstvo práce a sociálních věcí, kulturu a zemědělství. To by znamenalo, že by za ANO skončili Jaroslava Němcová, Ilja Šmíd a Jiří Milek. Podle toho, zda soc. dem. připadne obrana či zahraničí, by skončili Karla Šlechtová nebo Martin Stropnický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Martin Stropnický a ministryně obrany Karla Šlechtová

Spekuluje se, že Stropnický skončí tak jako tak, protože by mohl mít našlápnuto jako zástupce Česka v NATO v Bruselu, nebo jako velvyslanec v Izraeli. Spekulace o tom, že se šéf resortu Metnar přesune o stupeň níž na post náměstka na vnitru, jsou podle informací Práva mylné.

„Nedostal ani oficiální, ani neoficiální nabídku, navíc by ji nejspíš ani nepřijal,“ řekl redakci zdroj z Metnarova blízkého okolí.

Objevily se také první jména možných nástupců po končícím ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO), který před pár dny oznámil, že v nové vládě nebude a že se stahuje z politiky zpět do advokacie a na akademickou půdu.

Do uvolněného křesla by měl znovu zasednout někdo ze zástupců ANO, tedy nikoli nestraník. Padá tak varianta, že by funkci převzal dosavadní Pelikánův politický náměstek Jeroným Tejc, který je odborně i lidsky přijatelný, nicméně v žádné straně už nefiguruje. Svou domovskou ČSSD opustil loni na podzim a vstoupit do ANO se podle všeho nechystá.

Malá za Pelikána, Tejc dál náměstkem?

Tejc by ale nejspíše mohl jako politický harcovník, který umí vystupovat diplomaticky a za ministerstvo vyjednat ve Sněmovně podporu pro resortní priority, zůstat ve funkci náměstka na spravedlnosti. On sám by se tomu podle zdroje redakce údajně nebránil.

O to víc se jako o ministryni spravedlnosti začalo hovořit o poslankyni hnutí ANO za Jihomoravský kraj, vystudované právničce a někdejší mediátorce Taťáně Malé. „Její jméno padlo opakovaně,“ poznamenal jeden ze zdrojů Práva.

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá (ANO)

Otázkou je, zda by ČSSD skousla, že to byla právě Malá, která veřejně a vehementně ve Sněmovně obhajovala Andreje Babiše v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Malá, která je i místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru, v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu v Čapím hnízdě zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

Výběr článků

Načítám