Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která by získala 26,5 procenta. Do dolní komory by se dostali také Piráti se STAN, SPD a těsně i ČSSD, která v říjnových volbách do Sněmovny kvůli zisku pod pět procent neprošla. Vyplývá to z volebního modelu, který poskytla agentura Median.

Článek

Podpora ANO proti listopadovému modelu Medianu klesla o dva procentní body, u Spolu se zvýšila o půl procentního bodu. Piráty se STAN by v březnu stejně jako v listopadu volilo 16,5 procenta. Hnutí SPD by si polepšilo na deset procent z předchozích 8,5 procenta.

„Voliči jsou si v březnu mnohem méně jistí volenou stranou, než tomu bylo před volbami v říjnu 2021,“ upozornil Median. Voleb by se chtělo zúčastnit 70 procent dotázaných, proti předchozímu listopadovému průzkumu Medianu ale vzrostla váhavá ochota jít k volbám, tedy podíl lidí s odpovědí „spíše ano“.

S členstvím v NATO souhlasí nejvíc Čechů od roku 1994

Domácí

ČSSD zpět ve Sněmovně

Sociální demokraté, kteří po říjnových volbách poprvé v historii České republiky vypadli ze Sněmovny, by se podle březnového modelu do dolní parlamentní komory vrátili se ziskem 5,5 procenta hlasů. Je to o procentní bod víc než v listopadu.

Pohledem Thomase Kulidakise: Kapitalista v rouše komunistickém

Komentáře

Komunisté, kteří Sněmovnu po říjnových volbách také opustili, zůstávají se čtyřmi procenty pod potřebným pětiprocentním limitem. Podobně je to s tříprocentní podporou u hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty a stejně tak v případě uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci.

Přepočet na mandáty
stranastávající počet mandátůodhad počtu mandátů podle modelu Medianu
ANO7268
Spolu7164
Piráti, STAN3738
SPD2020
ČSSD010

Podle přepočtu na mandáty podle Práva by hnutí ANO mělo 68 poslanců, nyní má 72. Spolu by mělo 64 křesel proti stávajícím 71. Piráti se STAN by měli 38 poslanců, nyní mají 37, SPD by zůstala na 20 poslancích. ČSSD by měla deset zákonodárců, nyní nemá žádného. (V první verzi článku jsme mylně uvedli počty poslanců, které strany mají nyní ve Sněmovně.)

Ostravskou komunistku, která pomlouvala Ukrajinky, chtějí odvolat z funkcí

Domácí

Průzkum Medianu se uskutečnil mezi 1. březnem a 2. dubnem. Odpovídalo v něm 1159 lidí ve věku od 18 let.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám