Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Kapitalista v rouše komunistickém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflaci máme třetí nejvyšší v Evropě. Průmyslová výroba se propadá, v čele se srdcem naší ekonomiky, automobilovým průmyslem. Peněženky pláčou a z tankování u benzinek se oči protáčí rychleji než ukazatel litrů a ceny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Česká vláda vedená koalicí ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů se zatím moc nepředvedla. Samozřejmě ví, že vymlouvat se neustále na válku na Ukrajině a na to, že je nová, nelze. I kdyby to bylo odůvodnění správné, řešení to není. Navíc, ne za vše může Putinova agrese na Ukrajině.

Snížení DPH na pohonné hmoty na letní měsíce o 1,50 Kč na litr nás nespasí, stejně jako nás nespasí „cílená podpora“ lidí zasažených energetickou krizí. O podporu si zažádalo pár desítek tisíc lidí. Zvýšení životního a existenčního minima o 10 procent střední třídě nepomůže.

I ti, kteří na něm jsou závislí, mají od 1. dubna existenční minimum zvýšené z 2490 Kč na 2740 Kč, životní minimum z 3860 Kč na 4250 Kč. Za to si věru člověk mejdan neudělá. Kromě toho jsme se dočkali plánu ministra sociálních věcí Jurečky na zvýšení rodičovského příspěvku, ovšem ve vládě prý není shoda na tom, o kolik. Fakt díky za rozhodnost, chtělo by se říci. Slíbených 20 miliard navíc na důchody je valorizace, k níž by stejně tak či onak muselo dojít ze zákona.

Kromě tohoto vláda trvá na tom, že pomáhat hodlá adresně, nikoliv plošně, nikdo ale neví jak a kde. Zatím to vypadá, že v tom případě bude platit pořekadlo o tlustých, kteří se stanou hubenými, a hubených, kteří budou nikoliv studení kvůli smrti fyzické, ale studený pot je poleje ve frontách na dávky. Jisté je, že to zaplatí střední třída s vyššími příjmy, které se pomoci nedostane. A s nejvyšší pravděpodobností stejně k plošné podpoře bude muset dojít.

Slova z vládního tábora, například ekonomické poradkyně Horské o tom, že tak aspoň i lidé s vyššími příjmy budou muset šetřit a zkrotí se inflace, lze vyložit tak, že lidé, kteří nemají, tak něco málo dostanou, aby neumřeli na ulici hlady, zatímco lidé, kteří berou více, nejdříve zchudnou, aby pak už neměli.

Další opatření, tedy sledování marží u potravin a pohonných hmot, může maximálně tak odhalit, že opravdu když je bouře, skláři mají radost, možná tedy nějací obchodníci vydělávají neřestně, ale v souladu s ideovým zázemím této vlády postrkované vírou v neviditelnou ruku trhu. Pokud bude regulovat ceny, jde cestou zásahů státní moci do tržní soutěže. Pokud dá všem, najede na recepty levice a ANO. Pokud nedá, zanedlouho mohou být lidé v ulicích. Někdo na demonstraci, jiný ve snaze se ohřát, protože elektřina a plyn začínají být luxusní zboží.

Slova šéfky TOP 09 Adamové Pekarové, že si žijeme nad poměry a měli bychom se uskrovnit, a premiéra Fialy, že všichni trochu zchudneme, dávají znát, že dobře už bylo. V této situaci potřebujeme autentickou levici, která se bude brát za běžný lid, střední třídou počínaje. Komunisté jsou ze hry, protože jejich poslední aféra, kdy poslanci odmítli dát straně byť jen půlku odchodného, je potvrzení, že to byla strana kšeftařů. Kapitalistů v rouše komunistickém, kteří po zásluze vypadli z Poslanecké sněmovny, protože v očích veřejnosti hrabali pod sebe a kšeftovali s mocí a funkcemi, jako předseda Filip.

KSČM vyzvala exposlance, aby dali straně půlku odchodného. Žádný to ale neudělal

Domácí

ČSSD je malá naděje, odér naprosté neakčnosti a ohýbání zad ve vládě minulé jen tak nesmyje. Andrej Babiš s hnutím ANO levicové voliče nalákal a láká dál. Trvá na tom, že ANO je středová strana, ale je zřejmé, že momentálně je to jediná relevantní síla dost nalevo. Potřebujeme revitalizaci přístupu, včetně ideového, který na chvíli opustí důraz na gender, klima atd. a bude se brát za práva těch, na kterých původně levice stála. Tedy hlavně zaměstnanců a lidí, kteří potřebují podporu státu, protože celý život pracovali a teď jsou v zaslouženém důchodu nebo studují nebo jsou třeba nemocní apod.

Ideologie typu „každý si musí pomoci sám, stát se o lidi nemá starat“ je vhodná pro dobu jinou než tu, do které vstupujeme. Mračna bouřky se teprve stahují. Vláda by měla stavět přístřeší, které nás ochrání, a přispět všem, nebo zastropovat ceny.

Výběr článků

Načítám