Hlavní obsah

Ostravskou komunistku, která pomlouvala Ukrajinky, chtějí odvolat z funkcí

Ostrava

Opoziční zastupitelka Ostravy-Poruby za KSČM Jaromíra Valder Jakubcová, která na sociální síti Facebook pomlouvala Ukrajinky, že kradou v ostravském obchodě Deichmann boty, bude čelit trestnímu oznámení. Ve čtvrtek ho na ni podal její kolega z porubské radnice, tamní místostarosta Jan Dekický (ODS). Zároveň jí hrozí i odvolání z funkcí.

Foto: repro Facebook s KSČM

Článek

„Ano, je to tak. Dnes jsem na okresní státní zastupitelství podal na paní Jaromíru Valder Jakubcovou trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. V trestním oznámení argumentuji tím, že je tam zvýšená společenská škodlivost, protože jde o porubskou zastupitelku a zároveň zaměstnankyni města Ostravy. Což může u lidí vyvolávat pocit, že jde o nějakou autoritu,“ řekl Právu ve čtvrtek večer porubský místostarosta.

Ostravská komunistka pomlouvala Ukrajinky, že kradou

Domácí

Dodal, že kolegyně Jakubcová je na rozdíl od něj na porubské radnici v opozici, takže je jasné, že kritizuje vše, co je možné. „Ale vždy to bylo v nějakých schůdných mezích, které se od opozice očekávají. To, co nyní předvedla, je ale prostě přes čáru,“ zlobil se Dekický.

„Budeme se na poradě určitě bavit, zda společně navrhneme, či to bude jen má iniciativa, její odvolání z funkcí. A to z komise sociální, kde je členkou, a z kontrolního výboru, kde je dokonce předsedkyní. Co se týká města, tak to si musí vyřešit tajemník. Pracuje pro město v ostravském obvodu Michálkovice, kde je i komunistický starosta. Tak to musí řešit i tam,“ shrnul Dekický.

Nic takového se rozhodně nestalo, ani 12. dubna, ani jiný den
prodavačka obuvi

Jakubcová na Facebooku napsala, že do obchodu s obuví Deichmann v Ostravě-Porubě přišly 12. dubna čtyři ženy, obuly si nejdražší kousky a bez placení odešly se slovy, že jsou Ukrajinky a mají je zadarmo.

Podle prodavačky z dotčené prodejny Andrey Nagyové jde o výmysl. „Nic takového se rozhodně nestalo, ani 12. dubna, ani jiný den. Jsme tady čtyři prodavačky a něco takového bychom si mezi sebou řekly. Je to lež,“ reagovala na dotaz Nagyová.

Samotná Jaromíra Valder Jakubcová napsala e-mailem krátké vyjádření: „Věřím, že nebudete zpochybňovat, že mezi Ukrajinci, stejně jako v případě jiných národů, jsou lidé slušní a neslušní. I mezi uprchlíky jsou lidé, kteří kradou či dělají nepořádek na ubytovnách, okrádají i své spoluobčany. Samozřejmě tak nečiní všichni, a tak jsem své komentáře ani nemyslela,“ napsala Jakubcová.

A osvětlila, že svědkem nebyla ona sama, ale její známá a ona nemá důvod jí nevěřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám