Hlavní obsah

Marksová: Proč Babiš na změny v policii reaguje tak hystericky?

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Reakce ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ohledně změn v policii mě překvapuje, řekla ve středu ráno při příchodu na jednání vlády místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Babiš podle ní reaguje hystericky. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zopakoval, že hnutí trvá na svolání Bezpečnostní rady státu (BRS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Reorganizace policie je podle Marksové výsadní věcí policejního prezidenta Tomáše Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Spíš jsem překvapená reakcí pana Babiše. Takže se táži, co je za tím, proč on reaguje takto hystericky?“ zeptala se řečnicky ministryně.

„Nedokážu si představit, že bych takto chtěla zasahovat do resortu svého kolegy, že bych třeba začala hystericky vystupovat a kritizovat, kdyby si třeba pan Babiš chtěl reorganizovat finanční správu,“ dodala.

ANO chce Bezpečnostní radu státu

Chystanou reformu policie představil před několika týdny policejní prezident Tuhý. Hned nato se v koalici strhla mela. Ve středu odpoledne se kvůli vládní krizi sejdou šéfové koaličních stran. Ještě předtím zamíří Babiš a Chovanec na společnou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Hnutí ANO, které je ostře proti reorganizaci, trvá na tom, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) co nejdříve svolal Bezpečnostní radu státu. Stejný požadavek mají i lidovci. Premiér ale jednání BRS přesunul z 22. června na 20. července.

Sobotka: BRS nemá nahrazovat policejní šetření

„Trváme na tom, že je věc potřeba pozastavit. Nikde nebylo vysvětleno, proč se to má dělat. Dnes paradoxně máme na vládě doprojednat koncepci policie, která s žádnou reorganizací nepočítá,“ podotkl ráno před Strakovou akademií ministr spravedlnosti Pelikán.

Sobotka ale už v úterý řekl, že požadavku koaličních partnerů nevyhoví. „Zásadně odmítám pokračování politizace policie a snahy hnutí ANO zatahovat Bezpečnostní radu státu do živého policejního vyšetřování. BRS tu není od toho, aby jakkoli nahrazovala policejní šetření,“ uvedl v prohlášení premiér.

Pelikán na to reagoval se slovy, že tím pádem nechápe, proč se dříve BRS svolávala například kvůli České poště. „Ve všech případech by se mělo postupovat stejně,“ míní.

Související témata:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Stejný názor má lídr hnutí Babiš. „Premiér říká, že zákon nepřipouští, aby trestní věci projednával výbor pro bezpečnost nebo BRS. Tak proč se BRS scházela 2x k živým kauzám? BRS se sešla ke kauze České pošty na žádost Chovance. A i nedávno na žádost Tuhého k postupu státních zástupců. Taky živá kauza,“ komentoval v úterý večer na Twitteru.

Reklama

Související články

Tuhý podal trestní oznámení pro pomluvu

Policejní prezident Tomáš Tuhý podal v úterý na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení pro podezření z pomluvy a dalších trestných...

Výběr článků

Načítám