Hlavní obsah

Máme jít do vlády? Půlka pirátských poslanců mlčí, včetně Bartoše

Piráti v pondělí večer uzavřou hlasování o tom, jestli vstoupí do koaliční vlády se SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a STAN. Zda s krokem souhlasí, či nikoli, přitom odmítají říct hned dva ze čtyř poslanců strany včetně šéfa strany Ivana Bartoše.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan.

Článek

„Do konce hlasování to neplánuji,“ napsal Bartoš Novinkám na dotaz, zda se k rozhodnutí veřejně vyjádří.

A podobně je na tom nově zvolená středočeská poslankyně Klára Kocmanová, která doposud pracovala jako asistentka senátorky Adély Šípové (Piráti). „Rozhodla jsem se, že nechci naše členy ovlivňovat přes sociální sítě a média,“ uvedla pro Novinky.

„Každý hlas má stejnou váhu a právě proto, že u nás nerozhodují funkcionáři, tak to teď nechci ve své roli komentovat, dokud hlasování neskončí,“ doplnila Kocmanová.

Michálek: Odstoupil jsem, abych pomohl koalici

Domácí

Odkazovala přitom na skutečnost, že o vstupu do vlády na celostátním fóru Pirátů nerozhoduje užší vedení, nýbrž celá, zhruba 1200členná stranická základna.

Čas pro hlasování všech členů strany v on-line anketě začal v pátek ráno a skončí dnes ve 22:00. Strana výsledek oznámí celostátnímu fóru nejdříve ve 23:00 a zveřejní ho o čtvrt hodiny později.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

Oproti tomu první místopředsedkyně strany Olga Richterová, která byla ve středu napodruhé zvolena také jako „vládní“ místopředsedkyně Sněmovny, podporu společného kabinetu již potvrdila. „Hlasovala jsem pro,“ potvrdila Novinkám.

A již dříve kladný postoj deklaroval také šéf klubu Pirátů Jakub Michálek. „Doufám, že tak učiní potřebná většina. Svobodná, vzdělaná a propojená strana i společnost,“ komentoval rozhodnutí na Twitteru.

Michálek současně kvůli pirátské kritice kumulace funkcí odmítl post v čele ministerstva bez portfeje pro legislativu. Kdo místo nakonec obsadí, není jasné.

Rakušan: Do vlády i bez Pirátů

Předseda STAN Vít Rakušan již potvrdil, že pokud Piráti koaliční smlouvu odmítnou, vstoupí Starostové do vlády i tak. A to přesto, že koalice PirSTAN před volbami deklarovala, že půjde „společně vlády, společně do opozice“.

Zrada to nebude, do vlády půjdeme i bez vás, vzkázal Rakušan Pirátům

Domácí

„Měli bychom tady situaci, kdy orgány dvou koaličních stran mají rozdílný názor na stěžejní rozhodnutí celé koalice. To je demokracie, nikoliv podvod. STAN i Piráti jsou suverénní strany. V takovém případě bychom museli vyvolat koaliční jednání a pokusit se najít východisko,“ vysvětloval Rakušan.

Novinkám již dříve řekl, že v takovém případě by následovalo smírčí jednání o ukončení koaliční spolupráce PirSTAN. Opakovaně však zdůrazňoval, že si pirátské angažmá ve vládě přeje.

Gazdík: Bartoš byl podprůměrný. Piráti vystrašili lidi

Domácí

Aby Piráti koaliční smlouvu Spolu a PirSTAN odsouhlasili, musí se pro ni vyslovit více než 60 procent hlasujících. Členové Pirátů mohou také hlasovat pro ukončení projednávání návrhu bez přijetí usnesení, nebo se vyslovit pro odročení rozhodnutí na řádné jednání celostátního fóra. Zasedání fóra je aktuálně svoláno na 8. ledna do Pardubic.

Koalice Spolu a PirSTAN podepsaly vládní dohodu a program před týdnem ve Sněmovně. Piráti jsou poslední ze stran pětikoalice, která se k dokumentu ještě nevyjádřila. Smlouvu ještě před podpisem podpořila širší vedení STAN, ODS, TOP 09 i lidovců.

Pirátské předsednictvo nicméně pověřilo šéfa strany Ivana Bartoše, aby před hlasováním o ratifikaci dokument podepsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám