Hlavní obsah

Málo peněz pro vnitro? Na platy policistů a hasičů nesáhneme, ujistil Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále ještě doufám, že suma bude jiná, komentoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) schválený předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024. Ten ukazuje, že rozpočet jeho resortu by měl klesnout meziročně o 8,2 miliardy korun. Slíbil, že na platy policistů a hasičů nesáhne. Také v pořadu Otázky Václava Moravce České televize v neděli připustil, že by chtěl na výdaje na vnitřní bezpečnost využít část peněz určených na obranu. Komentoval i vývoj situace v Rusku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Je to nějaký rámec, který se ještě bude formovat. Stále ještě doufám, že finální suma bude jiná. V loňském roce se mi povedlo vyjednávat s ministerstvem financí účinně, to nás čeká,“ komentoval Rakušan předběžný návrh rozpočtu na příští rok, který ve středu schválila vláda.

Podle něj by ministerstvo vnitra mělo hospodařit s částkou 91,4 miliardy korun. To je oproti letošnímu plánovanému rozpočtu o 8,2 miliardy méně. V roce 2022 měl úřad na výdaje 93,4 miliardy korun.

„Ideální by bylo zachování sumy jako v letošním roce, s tím ale také úplně nepočítám,“ připustil.

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu se schodkem 235 miliard korun

Domácí

Ministr zároveň vyloučil snižování platů policistů či hasičů. „V žádném případě se jim nesáhne na jedinou korunu. Byl by to nesmysl, došlo by k personálním problémům,“ slíbil.

Počítá s tím, že by mohl na výdaje na vnitřní bezpečnost využít část peněz určených na obranu. Tam totiž příští rok výdaje výrazně stoupnou kvůli závazku dávat na ni dvě procenta HDP.

„Jsou tu zajímavé možnosti, o kterých se úplně nehovoří. Už v této chvíli s hasičským sborem a policií procházíme tím, abychom měli notifikaci struktur NATO, že výdaje do obrany jsou částečně i legitimní jako výdaje do vnitřní bezpečnosti. Ať už se to bude týkat nákupu speciální hasební techniky, vybavení pro leteckou službu policie nebo výbavy pro speciální jednotky,“ uvedl Rakušan a zdůraznil, že „bezpečnost je jen jedna“.

S ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) je prý domluven. „Jsme dohodnuti, že tyto výdaje, pokud budou schváleny NATO, skutečně do vnitřní bezpečnosti jít mohou. Nevedeme války. Jsme schopni se dohodnout na věcech, které dávají smysl,“ upozornil.

Ruský režim: medvěd na hliněných nohách

Rakušan v pořadu komentoval i víkendové tažení wagnerovců na Moskvu. Podle něj je ruský režim „medvěd na hliněných nohách“, protože vedle oficiální armády jsou v zemi i další skupiny. Zmínil wagnerovce či kadyrovce.

Pozice ruského prezidenta Vladimira Putina podle ministra oslabuje. „Okolo Putina se vytvářejí nejrůznější skupiny, které zápasí o moc. Je to klanová bitva. Ta bývá vždy o to urputnější, když jeden velký vůdce je slabší. Pozice je oslabující,“ upozornil Rakušan.

Putinův projev o zradě podle něj ukázal, že je ruský lídr nervózní a „ze sebevědomí zbylo málo“. Zopakoval, že radovat se z nepřehledného vývoje v Rusku by bylo krátkozraké.

Dvořák: Pokud nezachráníme Ukrajinu, další na řadě jsme my

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám