Hlavní obsah

Magistrátu se hlásí první zájemci na ubytování bezdomovců

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražskému magistrátu, který z nedostatku prostor pro bezdomovce požádal o pomoc veřejnost, se hlásí první zájemci o jejich ubytování. "Zatím jsou to jen byty. Vhodné objekty ale stále hledáme," řekla v pátek Novinkám autorka výzvy k Pražanům radní Hana Halová (ČSSD). Město podle ní naléhavě potřebuje sto lůžek.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Plzeňský kraj výtěžkem z dětské show přispěl na nemocniční vybavení už potřetí.

Článek

"V Praze chybí v noclehárnách zhruba 300 míst. Magistrát však naléhavě potřebuje zhruba 100 míst," přiznala Halová. Konstatovala, že se snaží sehnat vhodné objekty už řadu měsíců.

"Hledáme už půl roku. Několik smluv bylo dokonce připraveno, majitelé nemovitostí nakonec ale couvli. Proto jsem se rozhodla obrátit na veřejnost. I fyzické osoby přeci mohou mít příslušné prostory," uvedla radní, zodpovědná v metropoli za oblast a zdravotnictví, sociální péče a národnostních menšin.

Halová: pomoc se Pražanům vrátí

Podle Halové se počet lidí bez přístřeší rok od roku v Praze zvyšuje. Útočišť, kde by mohli přespat, však ubývá.

"Rozhodně nechceme, aby si občané brali domů bezdomovce. Hledáme budovy s kapacitou dvacet až sto míst. S jejich majiteli uzavřeme klasickou nájemní smlouvu. Budeme za chod objektu plně zodpovědni, a to mimo jiné tím, že tam budou pracovat naši zaměstnanci," řekla Halová. Odmítla však "z taktických důvod" uvést, kolik magistrát chce za prostory zaplatit.

Radní doplnila, že pomoc lidem bez domova se Pražanům vrátí, mj. v kulturnějším cestování v hromadné dopravě. "Když umožníme potřebným důstojně přenocovat, nebudou muset jezdit do rána například v tramvaji," uvedla jednu z výhod.

Pražané zatím nabídli jen byty

Na výzvu zveřejněnou na Novinkách ráno se zatím ozvalo několik osob. "Občané nám zatím nabízeli jen byty. My chceme ale řádnou noclehárnu. Taková nabídka ještě nepřišla," konstatovala Halová.

"Apeluji na lidskou solidaritu, pomozte, abychom nemuseli vystavovat člověka nebezpečí vážného ohrožení zdraví, případně i smrti z podchlazení organizmu," vyzývá radní veřejnost.

Všichni, kteří mohou nabídnout kapacity se základním hygienickým vybavením pro zřízení noclehárny, nechť zavolají na telefonní čísla: 2 3600 2121, 2 3600 2318, faxovat lze na číslo 2 3600 7123.

Anketa

Myslíte si, že stát a města dělají dost pro lidi bez domova?
ANO
33,2 %
NE
66,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 518 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám