Hlavní obsah

Lipavský ze summitu ministrů NATO: Zbraně pro Ukrajinu řeší každá země sama

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Čtvrteční summit ministrů zahraničí NATO v Bruselu je podle českého šéfa diplomacie Jana Lipavského (Piráti) ukázkou jednoty vůči Rusku, které rozpoutalo válku na Ukrajině. Ta po západních partnerech žádá hlavně zbrojní pomoc. Výstupy ze setkání na toto téma však Lipavský neočekává, protože zbrojní dodávky jsou iniciativou jednotlivých zemí a NATO v tom nehraje roli.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na summitu NATO v Bruselu.

Článek

„Dnešní jednání Severoatlantické aliance je velmi silnou ukázkou jednoty a to, že tam je dalších devět států z celého světa, jednoznačně ukazuje sílu a postavení NATO i z hlediska mezinárodního řádu a ochrany těch nejzákladnějších hodnot, na kterých je mezinárodní společenství postavené,” řekl Novinkám při příchodu do centrály NATO ministr Lipavský.

Ukrajina od začátku konfliktu žádá po Západu hlavně pomoc s vyzbrojováním a dodávky nejrůznějších zbraní použitelných v boji proti ruským invazním vojskům. Podle Lipavského však nelze ze summitu v tomto směru čekat nějaký výstup, protože organizace NATO se dodávky zbraní netýkají.

„NATO jako organizace nehraje roli v těch zbrojních dodávkách, které dostává Ukrajina. To dělají jednotlivé státy, které jsou shodou okolností také členy NATO, nebo EU. NATO je obranná organizace, ta se má soustředit a soustředí se na obranu východního křídla Aliance,” prohlásil Lipavský. Reagoval tak na dotaz, zda lze očekávat, že by ministři znovu otevřeli diskusi týkající se možné dodávky stíhacích letounů Ukrajině. Stíhačky Mig-29 chtělo poskytnout Polsko, avšak plány ztroskotaly.

České zbrojní dodávky pak Lipavský nechtěl vůbec komentovat.

Ministři zahraničí budou společně diskutovat také nové hrozby a realitu v euroatlantickém prostoru. Části jednání se budou účastnit také zástupci devíti aliančních partnerů, konkrétně Ukrajiny, Gruzie, Austrálie, Finska, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Švédska a také vysokého představitele EU.

Lipavský se v rámci své cesty setká také s britskou ministryní zahraničí Liz Trussovou.

V odpoledních hodinách pak s projevem vystoupí na konferenci GLOBSEC. Účastníci budou diskutovat geopolitické změny ve světě v důsledku ruské agrese.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám