Hlavní obsah

Důsledky protiruských sankcí zvládneme, prohlásil Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský požaduje tvrdší sankce EU vůči Rusku, zejména vůči jeho energetickému sektoru. V rozhovoru pro německou televizi ARD řekl, že 80 procent ruského rozpočtu představují příjmy za vývoz plynu a ropy a že kupující tím „fakticky platí válku na Ukrajině“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

Lipavský připustil, že bude těžké takové sankce prosadit vzhledem k tomu, že řada zemí EU dostává od Ruska „mnoho energie“. Je proto nutné mluvit o důsledcích, řekl dále ministr.

ECB varuje kryptoměnové společnosti před obcházením protiruských sankcí

Stalo se

K poznámce reportérky, že Německo je jednoznačně proti sankcím vůči ruskému plynárenskému a energetickému sektoru a zda není riskantní „zardousit největší ekonomiku EU“, Lipavský řekl: „Myslím, že je mnohem horší přihlížet, jak Rusko bombarduje divadlo a školy v Mariupolu a ničí města. Důsledky (sankcí) pro naši ekonomiku – to zvládneme.“

Nutné je podle Lipavského „evropské řešení“. „Musíme si ty zátěže rozdělit, musíme mluvit o nových zdrojích a možných kompenzacích,“ dodal Lipavský s tím, že nadcházející unijní summit k tomu poskytne novou příležitost.

Jde vám o plyn, nebo o Zakarpatí? Kyjev se pozastavil nad chováním Budapešti

Zahraniční

Obrat „to zvládneme“ po­užila bývalá německá kancléřka Angela Merkelová v uprchlické krizi v roce 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám