Hlavní obsah

Lipavský: Česko není v bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko dnes není v bezpečí, řekl na semináři k bezpečnostní strategii České republiky v úterý šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Hrozba podle něho přichází jak z Ruska, tak z Číny, a je proto nutné do bezpečnosti investovat. Lipavský také uvedl, že se bezpečnostní situace zhoršila, je proto potřeba v následujících měsících přijmout novou Bezpečnostní strategii ČR. Ta poslední je z roku 2015.

Foto: Ntb, Reuters

Jan Lipavský během neformálního setkání ministrů zahraničí NATO v norském Oslu

Článek

„Česko dnes není v bezpečí. Odehrává se konflikt blízko hranic. Hrozba přichází kromě Ruska i z Číny, je pro nás ale významné členství v NATO,“ uvedl v úterý Lipavský.

Aby ČR obstála ve výzvách, potřebuje být podle něho zemí, která bude odolná. „Do bezpečnosti je třeba investovat. Když to budeme dělat se spojenci, investice se nám vrátí o to více,“ míní šéf české diplomacie.

Silná slova v minulých dnech použil k současné bezpečnostní situaci i náčelník generálního štábu AČR Karel Řehka. Prohlásil, že je možné, že by se mohla rozhořet válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí (NATO).

Řehka nevylučuje válku mezi NATO a Ruskem

Domácí

A pokud by na takový konflikt došlo, Česko by se ho od první chvíle účastnilo. Zásadní k zabránění takovému scénáři je podle něho příprava a odstrašení.

„Pravděpodobnost napadení některého ze států NATO se značně zvýšila,“ uvedl k tomu v podobném duchu v úterý na semináři také Jan Jireš z ministerstva obrany.

Nová Bezpečnostní strategie ČR

Lipavský na semináři dále připomněl, že se vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve svém programovém prohlášení zavázala k tomu, že zaktualizuje strategický dokument z roku 2015.

Nový dokument, jak potvrdila poslankyně ODS Eva Decroix, by mohl být ve vládě projednán v červnu. Předtím by ho měla řešit ještě Bezpečnostní rada státu.

Ministr zahraničí Lipavský, jehož resort se podílí na tvorbě nové strategie, přiblížil, že by v ní mělo být popsáno, co jsou zájmy ČR, které je potřeba chránit, či co představuje hrozby a zdroje nestability. Veřejnost by se k dokumentu měla dostat až poté, co ho schválí vláda.

Bezpečnostní strategie České republiky (ČR) z roku 2015 je základním dokumentem bezpečnostní politiky ČR, na který navazují další strategie a koncepce. Je vládním dokumentem zpracovaným ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Parlamentem ČR s cílem hledat nadstranické přístupy k otázkám bezpečnosti. Na jeho tvorbě se rovněž podílela bezpečnostní komunita ČR zahrnující zástupce státní i nestátní sféry.

Lipavský k odpálení Kachovské přehrady: Je to jako použití zbraně hromadného ničení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám