Hlavní obsah

Lidovci se socialisty zaujali stejný postoj k euroústavě

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfové všech parlamentních stran si v pátek vyměnili názory na pozici České republiky v Evropské unii (EU) a takzvanou euroústavu. V diskuzi se vytvořily dva neobvyklé tábory, na jedné straně stály ČSSD a KDU-ČSL, na druhé ODS, Strana zelených a KSČM. Stalo se tak na konferenci, která proběhla v Senátu.

Článek

Názor, že by EU měla spíše trvat na současném znění ústavní smlouvy, zastali šéfové ČSSD a KDU-ČSL Jiří Paroubek a Jiří Čunek.

Podle Paroubka je nutností, aby členské státy schválily euroústavu, a to nejlépe v současném znění, do léta 2009. Pokud by nějaké změny měly nastat, nesměly by narušit podstatu stávajícího dokumentu. Předseda soc. dem. také kritzoval vládu za její nejednotný postoj v evropské politice.

Znění euroústavy be se nemělo měnit i podle Čunka, a to hlavně z hlediska institucionálního uspořádání. Dodal, že ratifikační proces odmítnutím smlouvy ze strany některých zemí EU formálně neskončil. Původní verzi euroústavy odmítli v referendech v roce 2005 voliči Nizozemska a Francie.

ODS, zelení a komunisté jsou pro novou euroústavu

Předsedové ODS a Strany zelených se shodli na tom, že by EU měla sepsat nový ústavní dokument, který by byl srozumitelnější a stručnější.   

Podle vícepremiéra a šéfa zelených Martina Bursíka by se měl rozšířit okruh oblastí, ve kterých bude platit rozhodování kvalifikovanou většinou a naopak minimalizovat počet témat, ve kterých je třeba souhlasu všech členů společenství.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že nová euroústava by měla sestávat z "nejmenšího společného jmenovatele", na kterém se členské státy dohodnou.

Na rozdíl od předsedy zelených ale Topolánek podtrhl nutnost vytvoření flexibilnější EU, ve které by si tedy každý stát mohl vybrat takový stupeň integrace, který mu vyhovuje. Jako příklad uvedl spolupráci v schengenském prostoru nebo Evropskou měnovou unii.

Možnost vytvoření nového ústavního dokumentu připustil i předseda KSČM Vojtěch Filip, kterému se nelíbí, že EU ustrnula ve vnitřních reformách.

Reklama

Související témata:

Související články

Levicová opozice ve Sněmovně poprvé narazila

Na první schůzi po osmi měsících se v úterý ve Sněmovně sešli poslanci s vládou, která má jejich těsnou důvěru. Levicová opozice se do kabinetu Mirka Topolánka...

Výběr článků

Načítám